Dokle mašta može da dobaci – bivši učenici o školi

Duga tradicija Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini ponosno predstavlja uspešne ljude koji su je nekad pohađali.

Ponudila im je takva znanja da su se sa lakoćom upisivali na različite fakultete, odabirali različite profesije koje danas uspešno obavljaju. Sećanje na školu uvek je prijatno, sa toplom preporukom za sve generacije koje dolaze zbog znanja i iskustava koja su sticali kroz nastavu i praksu, i profesora, sa kojima još imaju prijateljski odnos. Mnogo je izuzetnih bivših srednjoškolaca iz Čajetine, a samo neki od njih podelili su svoja zanimljiva iskustva sa nama. Sada, iako rade različite poslove, za svoju polaznu tačku u razvoju ličnosti i napredovanju, svi upiru na srednju školu u Čajetini.

Nemanja Tucović priča da je nakon završene srednje škole otišao u Austriju, u Grac, i tamo završio Ekonomski fakultet. Danas radi u Uni Credit banci (Austria bank), kao analitičar za velike korporacije. Ističe da se uvek obraduje kada sretne nekoga od profesora iz srednje škole, pa se prisete onih dana. Uz praksu koju je obavljao u školi, stekao je i naviku koja mu je dosta značila u daljem radu.

  • Rad, red i disciplina mogu vas dovesti do vaših snova samo ako verujete i ne odustajete – poručuje Nemanja novim generacijama.

 

Svoja sećanja na srednju školu podelila je i Ana Milosavljević:

  • Srednja škola mi je zaista ostala u jako lepom sećanju. Imala sam sjajno društvo i stekla prijatelje za čitav život. A i profesori su bili mladi, ali i stručni, veoma zanimljivi i spremni na svaki vid saradnje. Učili smo suštinu, pa mi je svaki predmet zaista bio zanimljiv, ništa mi nije bilo naporno i previše. Praksa je bila fenomenalna, što je jako bitno da bi se razumelo ono što učiš. Ja sam, iskreno, malo više volela predmete kao što su matematika, hemija, fizika…

Upravo je znanja iz tih prirodnih nauka iskoristila na fakultetu, jer, kako kaže, ne bi uspela da diplomira da nije imala dobro predznanje iz matematike i fizike. Inače, završila je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smer Geodezija i geomatika. Od 2015. godine živi i radi u Beogradu, u Republičkom geodetskom zavodu kao master inženjer geodezije u Odeljenju za procenu i vođenje vrednosti nepokretnosti. Zato budućim generacijama poručuje:

  •  Ja sam upisala srednju Ugostiteljsko-turističku školu kao prvu želju na mojoj listi, sa osvojenih 98 poena na prijemnom ispitu i onih iz osnovne škole. Verujte, ponovo bih to uradila. Škola je bila dovoljno stručna, sa dovoljno širokim spektrom predmeta koje smo imali kako ne bismo bili ograničeni samo na turizam. Ta škola je izuzetno dobra i za nekoga ko namerava da se bavi eko- nomijom. Jer, nigde nećete imati tako prijateljski i fer odnos profesora s đacima. Ali budite kreativni, i učestvujte u načinu svog obrazovanja i oblikovanja, a podrška nikad neće izostati – poručuje Ana.
Tekst i slike preuzete sa sajta https://zlatibor.rs/