Екскурзија ученика трећег разреда

У животу сваког ученика битан сегмент заузимају екскурзије. Традиционално наши ученици у трећем разреду реализују екскурзију у Северну Грчку. Ове године екскурзија је изведена  од 24. – 28. 09. 2017. године, у организацији туристичке агенције „SIM TOURS“ из Ужица.

На екскурзију су ишла четири одељења ученика трећег разреда, следећих образовних профила: финансијски администратор, кувар, туристички техничар и кулинарски техничар. Укупно 60 ученика, одељењске старешине наведених одељења и Директор школе.

Релација екскурзије: Чајетина – Паралиа – Метеори – Катерини – Солун – Чајетина.

 

ПАРАЛИА, 24. 09. 2017. ГОДИНЕ

      Пошли смо у 05:00 часова испред Угоститељско-туристичке школе у Чајетини. Путовали смо преко Чачка, Крушевца, Ниша, Предејана, поред Скопља до граничног прелаза Евзони, уз краћа успутна задржавања ради одмора. Након доласка у Паралију, сместили смо се у хотел „Олимпијас“ у Парали.

Паралиа је смештена на обали Егејског мора, у подножју планине Олимп и једно је од најпознатијих летовалишта области Пиериа.

Поред предивних плажа, на градском шеталишту се налази православна црква која је симбола града и највеће духовно и културно знамење овог познатог туристичког центра – храм Свете великомученице Фотине.

nerag

Фотографија – Храм Свете великомученице Фотине у Пралији

 

МЕТЕОРИ, 25. 09. 2017. ГОДИНЕ

        Другог дана боравка у Парали, организовано смо отишли на целодневни излет на Метеоре. Обишли смо радионицу за израду икона. Посетили смо манастирски комплекс са посебним освртом на манастир Велики Метеори – Преображење. Панорамски смо разгледали остале манастире. Након завршене посете манастирском комплексу “ Метеори“, возили смо се кањоном стеновитог комплекса до цркве Свете Петке и извора Дафни.

Манастири Метеори представљају скуп православних манастира, познати по свом несвакдашњем положају на стенама. Највећи манастир на Метеорима је манастир Велики Метеор или Преображење, који је подигнут средином 14. века.

Као и претходних година и ове године није изостала лутрија, коју организује „мини фабрика“ за израду икона.

 

 nerag2

Ученици и професори Угоститељско-туристичке школе који су ишли на екскурзију 

Фотографија на Метеорима

 

 КАТЕРИНИ, ЛИТОХОРО, 26. 09. 2017. ГОДИНЕ

 По програму екскурзије посетили смо живописни градић Катерини, најлепши градић Олимпијске регије. Град Катерини је уједно и главни град читаве области Пиериа,

Сунчан септембарски дан, идеално време за шетњу пешачком зоном препуном радњама, летњим баштама и прелепим парковима, међу којима је свакако најлепши онај који се налази у самом центру у коме се налазе фонтане, водопади и богате зелене површине.

Истог дана посетили смо Литохоро, мало место познато као ваздушна бања, у подножју планине Олимп. Обишли смо манастир Светог Дионисија са Олимпа.

По повратку у Паралију имали смо слободно време за уживање на пешчаним плажама, фотографисање, куповину сувенира…

 

nerag3

Фотографија –  Манастир Светог Дионисија са Олимпа

 

 СОЛУН, 27. 09. 2017. ГОДИНЕ

      Путовање до Солуна. У пратњи локалног туристичког водича, панорамски смо разгледали град (Солунска кула, Беас кула, Сајам, Галеријусов словолук, Аристотелов трг). Обишли смо цркву Светог Димитрија. Затим смо посетили и обишли српско војничко гробље Зејтинлик.

У склопу српског војничког гробља на Зејтинлику смештени су гробови српских, француских, италијанских, енглеских и руских војника погинулих у борбама и пробоју Солунског фронта.

Након обиласка имали смо слободно време за разгледање града и куповину до 16:00 часова када смо се вратили у Паралиу и уживали у слободним активностима овог магичног места, које је идеално да се пробају специјалитети грчке кухиње, међу којима је најтраженији гирос.

nerag4

Фотографија – Црква Светог Димитрија у Солуну

 

    

nerag5

Фотографија на Зејтинлику

 

 ПАРАЛИАЧАЈЕТИНА, 28. 09. 2017. ГОДИНЕ

        Око 09:00 часова, кренули смо из Паралије за Чајетину. Препуни лепих утисака, догађаја и детаља. Ти детаљи се памте и препричавају, а временом постају најлепше успомене.

Позитивне успомене и одличне оцене више ученика и наставника су највеће задовољство након изведене екскурзије.

 

 

 

Стручни вођа екскурзије:

Неранџа Јовичић