Izveštaj sa ekskurzije – Italija 2018.

  ČAJETINA – LIDO DI JESOLO – VENECIJA – VERONA – TRST – ČAJETINA

Osvanulo je hladno i vedro septembarsko jutro, što je ukazivalo da će dan biti sunčan i topao. Maturanti naše škole u 5.00 časova pošli su na matursku ekskurziju u Severnu Italiju.

Putovali smo preko Hrvatske i Slovenije do Lida di Jesola, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora. U večernjim satima doputovali smo u Lido di Jesolo.

Lido di Jesolo je najpoznatije italijansko turističko letovalište, smešteno na Venecijanskoj Rivijeri, to jest na severozapadnom delu Jadrana. Žuti pesak, čisto more, duga pešačka zona pored koje se nalaze brojni restorani, hoteli, barovi i trgovinske radnje privlače turiste iz celog sveta.

Po dolasku u Lido di Jesolo, smestili smo se u hotel „Aldebaran“, koji se nalazi na 100 m od plaže, sa pogledom na pešačku zonu, u blizini Trga Nember.

it

Hotel „Aldebaran“, 27. 09. 2018. godine.

       U restoranu hotela smo večerali i degustirali italijanske testenine. Nakon večere šetali smo pešačkom zonom i upoznavali se sa atraktivnostima Lida di Jesola.

Drugog dana boravka u Lidu di Jesolu, otišli smo do Punta Sabioni i ukrcali se na brod za Veneciju. Obišli smo Veneciju, grad-muzej pod otvorenim nebom.

Venecija  je, pristanište i čuveno turističko mesto u severoistočnoj Italiji. Jedinstven grad na svetu.  Izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente.

it2

Venecija – grad – muzej pod otvorenim nebom, 28. 09. 2018. godine.

 

Obišli smo Crkvu Svetog Marka, koja je najpoznatija crkva u Veneciji. Crkva je fasadom okrenuta ka Trgu Svetog Marka, dok se ostatak građevine nalazi u sklopu kompleksa Duždove palate. Zatim smo obišli Duždevu palatu, most uzdisaja, kanal Grande i most Rialto. Most je jedan od važnih simbola Venecije. Na mostu se nalazi mnoštvo malih prodavnica, suvenirnica i radnji sa proizvodima napravljenim od murano stakla. Nakon organizovanog obilaska imali smo slobodno vreme do 16.00 časova, kada smo se vratili u Lido di Jesolo. U večernjim časovima organizovano smo otišli u diskoteku, gde smo se zabavljali uz zvuke naše i italijanske muzike.

it3

Maturanti naše škole u Veneciji

 

Prema programu putovanja treći dan je bio planiran za obilazak Verone.

Verona je drugi najveći i najlepši grad, posle Venecije u pokrajini Veneto. Poznata je kao mesto gde se odvijala radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, u čiju čast je uređeno više mesta u gradu, zbog čega grad nazivaju i „Gradom romantike“.

U pratnji  turističkog vodiča obišli smo grad Romea i Julije: trgove Bra i Erbe, Arenu, Danteov trg, Romeovu i Julijinu kuću. Zatim smo imali slobodno vreme za individualne obilaske i fotografisanje. U večernjim satima smo se vratili u Lido di Jesolo i imali slobodno vreme za šetnju, kupovinu i druženje.

it4

 Verona – grad Romea i Julije, 29. 09. 2018. godine.

      Nedelja 30. septembar 2018. godine, dan kada je planiran obilazak Trsta i povratak u Čajetinu.

Nakon odjavljivanja iz hotela, pošli smo za Trst.

Trst je važan grad i luka u Italiji na obali Jadrana, blizu granice sa Slovenijom.

U Trstu smo panoramski razgledali grad, zatim smo posetili crkvu Svetog Spiridona, obišli trg ujedinjene Italije i druge znamenitosti. Imali smo slobodno vreme do 12.30 časova, kada smo pošli za Srbiju.

it5

Trst, 30. 09. 2018. godine.

 

Doputovali smo u Čajetinu u večernjim satima, sa puno lepih utisaka i uspomena, jer je ekskurzija uspešno realizovana i protekla bez problema.

Dok su utisci još uvek sveži, da zaključimo da svako novo putovanje je novo iskustvo, za koje ćemo biti bogatiji. Materijalna dobra nas čine srećnim na kratke staze, ali iskustva, uspomene i sećanja na putovanje ostaju sa nama zauvek.

Putovanja usrećuju ljude više od svih materijalnih bogatstava!

 

 

Maturanti četvrtog razreda i njihove odeljenjske starešine

školske 2018/2019. godine