Извештај са екскурзије – Италија 2018.

  ЧАЈЕТИНА – ЛИДО ДИ ЈЕСОЛО – ВЕНЕЦИЈА – ВЕРОНА – ТРСТ – ЧАЈЕТИНА

Освануло је хладно и ведро септембарско јутро, што је указивало да ће дан бити сунчан и топао. Матуранти наше школе у 5.00 часова пошли су на матурску екскурзију у Северну Италију.

Путовали смо преко Хрватске и Словеније до Лида ди Јесола, уз краћа успутна задржавања ради одмора. У вечерњим сатима допутовали смо у Лидо ди Јесоло.

Лидо ди Јесоло је најпознатије италијанско туристичко летовалиште, смештено на Венецијанској Ривијери, то јест на северозападном делу Јадрана. Жути песак, чисто море, дуга пешачка зона поред које се налазе бројни ресторани, хотели, барови и трговинске радње привлаче туристе из целог света.

По доласку у Лидо ди Јесоло, сместили смо се у хотел „Алдебаран“, који се налази на 100 m од плаже, са погледом на пешачку зону, у близини Трга Нембер.

it

Хотел „Алдебаран“, 27. 09. 2018. године.

       У ресторану хотела смо вечерали и дегустирали италијанске тестенине. Након вечере шетали смо пешачком зоном и упознавали се са атрактивностима Лида ди Јесола.

Другог дана боравка у Лиду ди Јесолу, отишли смо до Пунта Сабиони и укрцали се на брод за Венецију. Обишли смо Венецију, град-музеј под отвореним небом.

Венеција  је, пристаниште и чувено туристичко место у североисточној Италији. Јединствен град на свету.  Изграђена је на 118 малих острва у лагуни, на ушћу реке Бренте.

it2

Венеција – град – музеј под отвореним небом, 28. 09. 2018. године.

 

Обишли смо Цркву Светог Марка, која је најпознатија црква у Венецији. Црква је фасадом окренута ка Тргу Светог Марка, док се остатак грађевине налази у склопу комплекса Дуждове палате. Затим смо обишли Дуждеву палату, мост уздисаја, канал Гранде и мост Риалто. Мост је један од важних симбола Венеције. На мосту се налази мноштво малих продавница, сувенирница и радњи са производима направљеним од мурано стакла. Након организованог обиласка имали смо слободно време до 16.00 часова, када смо се вратили у Лидо ди Јесоло. У вечерњим часовима организовано смо отишли у дискотеку, где смо се забављали уз звуке наше и италијанске музике.

it3

Матуранти наше школе у Венецији

 

Према програму путовања трећи дан је био планиран за обилазак Вероне.

Верона је други највећи и најлепши град, после Венеције у покрајини Венето. Позната је као место где се одвијала радња Шекспирове драме Ромео и Јулија, у чију част је уређено више места у граду, због чега град називају и „Градом романтике“.

У пратњи  туристичког водича обишли смо град Ромеа и Јулије: тргове Бра и Ербе, Арену, Дантеов трг, Ромеову и Јулијину кућу. Затим смо имали слободно време за индивидуалне обиласке и фотографисање. У вечерњим сатима смо се вратили у Лидо ди Јесоло и имали слободно време за шетњу, куповину и дружење.

it4

 Верона – град Ромеа и Јулије, 29. 09. 2018. године.

      Недеља 30. септембар 2018. године, дан када је планиран обилазак Трста и повратак у Чајетину.

Након одјављивања из хотела, пошли смо за Трст.

Трст је важан град и лука у Италији на обали Јадрана, близу границе са Словенијом.

У Трсту смо панорамски разгледали град, затим смо посетили цркву Светог Спиридона, обишли трг уједињене Италије и друге знаменитости. Имали смо слободно време до 12.30 часова, када смо пошли за Србију.

it5

Трст, 30. 09. 2018. године.

 

Допутовали смо у Чајетину у вечерњим сатима, са пуно лепих утисака и успомена, јер је екскурзија успешно реализована и протекла без проблема.

Док су утисци још увек свежи, да закључимо да свако ново путовање је ново искуство, за које ћемо бити богатији. Материјална добра нас чине срећним на кратке стазе, али искуства, успомене и сећања на путовање остају са нама заувек.

Путовања усрећују људе више од свих материјалних богатстава!

 

 

Матуранти четвртог разреда и њихове одељењске старешине

школске 2018/2019. године  

 

Објављено у Активности у школи, Извештаји, О школи, Путовања Означено са: ,

Архиве