Izveštaj sa izleta Avala- Beograd

Izveštaj sa izleta Čajetina-Avala- Beograd izvedenog 21.9.2019. godine

 

U subotu 21.9.2019.godine 47 članova Istorijsko-geografske sekcije i dve profesorke išli su na izlet na relaciji Čajetina-Avala-Beograd.

Iz Čajetine smo krenuli u 6:30. Na Avalu smo stigli u 10:15. U toku vožnje učenici su upoznati sa planom za taj dan. Dobili su osnovne informacije o planini i tornju koji ćemo obići. Avala se nalazi se 16 kilometara južno od Beograda. Sa svojih 511 metara, tek je za koji metar izbegla da je zovemo brdom. Mineral avalit dobio je ime po Avali na kojoj je pronađen. Na zaštićenom prostoru ima oko 600 biljnih vrsta.

Na Avali se nalazi Spomenik Neznanom junaku. Zemlje učesnice Prvog svetskog rata imaju Spomenike Neznanom vojniku, a samo Srbija Neznanom junaku.

Na nižem vrhu Avale izgrađen je 1965. godine Toranj. Toranj je bio najviša građevina u tadašnjoj Jugoslaviji i na Balkanu. Srušen je u bombardovanju NATO snaga 1999. godine. Inicijativom velikog broj građana i RTS-a pristupilo se ponovnoj izgradnji identičnog tornja uz primenu novih tehnologija. Toranj na Avali ponovo je otvoren 21. aprila 2010. godine za posetioce i turiste.

Posle razgledanja panorame sa tornja i restorana koji se nalazi na 122m tornja krenuli smo ka Beogradu.  Učenicima je predloženo da odemo do Saborne crkve i posle da nastave individualno razgledanje užeg centra Beograda. Zainteresovani učenici su krenuli sa profesorkama u Sabornu crkvu. Saborna crkva u Beogradu nalazi se na raskršću ulica kneza Sime Markovića i kralja Petra. Na mestu današnje crkve nalazila se starija, posvećena Svetom Arhanđelu Mihailu. Saborna crkva kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja, odlukom iz 1979. godine.

Nakon razgledanja grada našli smi se u dogovoreno vreme,u 16:30, ispred Biblioteke grada Beograda. Iz Beograda smo krenuli u 16:45. U dobroj atmosferi,puni lepih utisaka u Čajetinu smo stigli u 21 čas.

Pohvalila bih sve učenike, njihovo ponašanje, zainteresovanost i vremensku tačnost.

Na izlet su išle profesorke  Vesna Knežević i Jelena Marić.

a3

a2

a1

                                                                                         Za sekciju

                                                                                          Jelena Marić