Извештај са излета Авала- Београд

Извештај са излета Чајетина-Авала- Београд изведеног 21.9.2019. године

 

У суботу 21.9.2019.године 47 чланова Историјско-географске секције и две професорке ишли су на излет на релацији Чајетина-Авала-Београд.

Из Чајетине смо кренули у 6:30. На Авалу смо стигли у 10:15. У току вожње ученици су упознати са планом за тај дан. Добили су основне информације о планини и торњу који ћемо обићи. Авала се налази се 16 километара јужно од Београда. Са својих 511 метара, тек је за који метар избегла да је зовемо брдом. Минерал авалит добио је име по Авали на којој је пронађен. На заштићеном простору има око 600 биљних врста.

На Авали се налази Споменик Незнаном јунаку. Земље учеснице Првог светског рата имају Споменике Незнаном војнику, а само Србија Незнаном јунаку.

На нижем врху Авале изграђен је 1965. године Торањ. Торањ је био највиша грађевина у тадашњој Југославији и на Балкану. Срушен је у бомбардовању НАТО снага 1999. године. Иницијативом великог број грађана и РТС-а приступило се поновној изградњи идентичног торња уз примену нових технологија. Торањ на Авали поново је отворен 21. априла 2010. године за посетиоце и туристе.

После разгледања панораме са торња и ресторана који се налази на 122м торња кренули смо ка Београду.  Ученицима је предложено да одемо до Саборне цркве и после да наставе индивидуално разгледање ужег центра Београда. Заинтересовани ученици су кренули са професоркама у Саборну цркву. Саборна црква у Београду налази се на раскршћу улица кнеза Симе Марковића и краља Петра. На месту данашње цркве налазила се старија, посвећена Светом Арханђелу Михаилу. Саборна црква као непокретно културно добро има статус споменика културе од изузетног значаја, oдлуком из 1979. године.

Након разгледања града нашли сми се у договорено време,у 16:30, испред Библиотеке града Београда. Из Београда смо кренули у 16:45. У доброј атмосфери,пуни лепих утисака у Чајетину смо стигли у 21 час.

Похвалила бих све ученике, њихово понашање, заинтересованост и временску тачност.

На излет су ишле професорке  Весна Кнежевић и Јелена Марић.

a3

a2

a1

                                                                                         За секцију

                                                                                          Јелена Марић

Објављено у Активности у школи, Ваннаставне активности, Извештаји, Путовања, Секције Означено са: ,

Архиве