Извештај са практичне наставe

У склопу часова редовне практичне наставе, ученици једне групе другог разреда смера туристичко-хотелијерски техничар, уместо у школском кабинету наставу је реализовала на Златибору.

Током другог разреда, у склопу предмета агенцијско и хотелијерско пословање, ученици изучавају хотелијерство, организацију рада угоститељских објеката за смештај и пословне књиге и обрасце који се користе у хотелијерском пословању.

09.12.2022. године успели смо да посетимо и обиђемо апартмански комплекс Краљеви конаци, где смо овај репрезентативни објекат изанализирали и дошли до закључка да је ик данас он украс Златибора и да и даље одговара трендовима и захтевима данашњих потрошача у туризму. Сликали смо се и уживали и у поставци новогодишње декорације и расвете.

Након тога имали смо уговорену посету Туристичко-рекреативном комплексу Златибор, где нас је дочекао шеф рецепције Небојша Стаматовић, бивши ученик наше школе. На занимљив и стручан начин нам је презентовао организацију рада рецепције и најавио озбиљне радове на реновирању и реорганизацији одељења, чиме ће овај објекат добити једну озбиљну организациону структуру, која ће бити приближнија оној школској коју ми на часовима изучавамо.  Након тога обишли смо смештајне јединице у нереновираном и реновираном делу и добили јасну слику о томе који су стандарди у опремању соба били некад, а какви су данас трендови. Одушевили смо се комфором, а посебно нам се допала резиденција коју једва чекамо да обиђемо након највљеног реновирања. Посетили смо и конгресни простор који је настао реновирањем другог спрата и присуствовали делу обуке за бармене где смо саслушали предавање о сомелијерству и научили разлике у производњи и сервисирању вина.

У спортској дворани Туристичко-рекреативног комплекса у време нашег обиласка реализован је и тимбилдинг програм активности, који је све популарнији на Златибору. Група пословних туриста имала је активности за јачање тимског духа у виду ерсофта и стреличарства. Ту нам је колега Давид Марић детаљно представио ову новину у понуди туристичке агенције Тренди травел са Златибора. Поједини ученици су пожелели да се опробају и сви смо се добро забавили.

На позив директора комплекса Николе Новаковића, ученици су се придружили акцији садње туја и дрвета руј испред улаза у халу. Ова акција је реализована поводом обележавања Дана чистих планина и ученици су заједно са запосленим у овом предузећу улепшали улаз у овај пансион, који ће реновирањем стећи и категорију хотела.

Био је ово садржајан дан, уживали смо, нарадили се и умно и физички и схватили да је уз часове вежби и теоријског приступа, веома важно и да практично учествујемо у туризму и угоститељству нашег краја, али и шире. Догађај је и медијски пропраћен.

Софија Павловић Луковић