Конобар

Број година школовања: 3

Конобари послужују храну и пиће у угоститељским објектима. Пошто од гостију приме наруџбе, преносе их особљу у кухињи или на шанку и воде рачуна о томе да госте што брже и што квалитетније угосте. Будући да су конобари у сталном и непосредном контакту с гостима и како репутација угоститељскога објекта у којем раде увелико зависи од њих, од њих се не очекује само коректна услуга него и то да госту боравак учине што угоднијим. Управо из тога произлазе разлике у обављању конобарског посла. У неким угоститељским објектима – а то зависи од врсте и категорије објекта – од конобара се захтева и обављање посебних послова, као што су дочекивање гостију на улазу у локал, пратња до стола, придржавање столице при седању, помоћ при одлагању гардеробе те саветовање при одабиру јела (специјалитета куће).
Одговорности конобара:

  • Примање наруџбине од госта
  • Преношење наруџбине особљу
  • Постављање столова
  • Поспремање столова након употребе
  • Испостављање рачуна
  • Наплата услуга

Вештине и особине које би требало да има конобар:

  • Телесно здравље
  • Психичка стабилност
  • Општа спретност
  • Комуникативност
  • Љубазност

Циљеви стручног образовања

Циљ стручног образовања за образовни профил конобар је оспособљавање ученика за услуживање госта храном и пићем.
Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученике да се оспособљавају за:

-примену теоријских знања у практичном контексту;
-ефикасан рад у тиму;
-преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
-благовремено реаговање на промене у радној средини;
-препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
-примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
-примену мера заштите животне средине у складу са концептом одрживог развоја;
-употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.

Конобар даље школовање може наставити тако што ће положити разлику предмета до четврте године и стећи звање угоститељског техничара, или у ускостручним високим школама. Више о проходности за даље школовање погледајте >>овде<<.

Предмете које уче ученици образовног профила конобар погледајте >>овде<<

Објављено у Активности у школи, Ванредно школовање, Дуално образовање, О школи

Архиве