Радионица о насиљу

image_pdfimage_print

Средњa Угоститељско-туристичкa школa из Чајетине се, као и већина школа у Србији, али и школа широм света, сусреће са неким облицима вршњачког насиља, али је то, према речима професорке Данијеле Мијаиловић, ретко и спорадично. Обично је реч о вербалном насиљу. Ова негативна друштвена појава све се озбиљније схвата па се спрам тога и реагује уз помоћ Тима за борбу против насиља. У пројекат борбе против насиља у школама укључују се и сами ученици тражећи, на разне начине, решење за проблеме својих вршњака.milac3

У оквиру пројекта борбе против насиља у школама, ученици Средње Угоститељско-туристичке школе из Чајетине су одржали трећу по реду радионицу у овој школској години. Представници првог разреда школе одабрали су да се својим друговима обрате кроз осмишљене ситуације и тако пошаљу поруку вршњацима о овој немилој друштвеној појави уз помоћ своје професорке Данијеле Мијаиловић.

IMG_0453
Као и већина школа у Србији, али и школа широм света, и чајетинска средња школа се , с времена на време, сусреће са неким облицима вршњачког насиља. Обично је реч о вербалном насиљу. Ова негативна друштвена појава све се озбиљније схвата па се спрам тога и реагује уз помоћ Тима за борбу против насиља у којем се налазе директорка, школски педагог и три професора. Уз сарадњу са ученицима и родитељима, предупређује се вршњачко насиље а јача се и свест ученика о последицама оваквих појава и важности њиховог спречавања. Оно што је основна порука, јесте то да се о насиљу не сме ћутати. Не смемо дозволити да постанемо жртве, јер убрзо све постаје зачарани круг из кога се не види излаз.

Мирјана Ранковић Луковић