Recitatorska sekcija – interaktivna radionica

Izveštaj recitatorske sekcije nakon prisustva na interaktivnoj radionici

Značaj recitovanja i besedništva u formiranju ličnosti učenika je veliki. Ubedljivo,jasno, tečno i živo recitovanje veoma je bitno. Od recitatora se očekujev dobra dikcija, koja podrazumeva dobru artikulaciju, razgovetnost, jasnoću govora, akcenatsku i melodijsku pravilnost.

Čajetinski i zlatiborski osnovci i srednjoškolci su na ovoj radionici uz pomoć Dragane Mladenov učili kako treba recitovati. Teme koje su se obrađivale na radionici su one koje se najviše pominju u vezi sa zamerkama na svim recitatorskim takmičenjima:sugestivnost i ubedljivost u recitovanju,logički akcenat, pauze i gradacija.

Učenice naše škole Jovana Lojanica i Jelena Kovačević su učestvovale u ovoj radionici jer su i same članovi sekcije i pripremaju se za predstojeće takmičenje.

Na radionici su učenici naučili da ispravnost u govoru podrazumeva nesmetano reprodukovanje bez promene književne kompozicije. Izražajnost u čitanju i govoru dobija se upornim vežbanjem, pravilnim akcentovanjem svakog sloga i primenom glume i umetničkog i emotivnog doživljavanja pesme. Posebno je važno da profesor ili nastavnik u odabiru pesme vodi računa o afinitetu svakog učeniku i odabere pesmu koja odgovara senzibilitetu njegove ličnosti.

 

Tanja Lazić