ТЕМАТСКА НЕДЕЉА – ЗДРАВА ХРАНА

Поводом 16. октобра, Светског дана здраве хране, у нашој школи, реализована је тематска недеља под називом „Здрава храна“, у пероду од 11. – 18. октобра 2019. године.

Савремени начин живота, неправилна исхрана и физичка неактивност остављају негативне последице по здравље како деце, тако и одраслих. Како бисмо подсетили ученике на основна правила здраве исхране, наша школа се придружила у обележавању овог значајног датума.

У току тематске недеље одржани су часови из следећих предмета: Предузетништва, Историје (одабране теме), Основи туризма и угоститељства, Куварства, Биологије, Агенциског и хотелијерског пословања и Познавања робе.    Овом приликом је истакнута међупредметна корелација између наставних садржаја везаних за здраву храну.

У уторак, 15. октобара 2019. године, из Агенцијског и хотелијерског пословања, одржан је тематски час – Гастрономија као мотив туристичких путовања.

Циљ часа је био објашњавање повезаности туризма, гастрономије и догађаја.

На часу су реализоване бројне активности. Најпре су ученици објаснили – Гастрономију као мотив туристичких путовања. Прочитан је есеј на тему: Разлика између начина исхране и свакодневних актиности пословног човека и човека који живи и ради у руралном подручју. Приказана је РРТ презентација: Манифестације

које се организују поводом дегустације и продаје гастрономских специјалитета по деловима Србије. Урађен је пано: Укуси мога краја.

На крају часа ученици су извели закључак о значају правилне исхране

и активног одмора на психофизичко здравље, благостање и срећу савременог човека.

Закључак предметног наставника: Искрено се надам и верујем да ће након ових активности ученици бар мало променити своје навике и почети здравије да се хране.

Предметни наставник: Неранџа Јовичић

 

Дана 16. 10. 2019. године, када се обележава Дан здраве хране, а у Школи тематска недеља, одржан је час из предмета Основи туризма и угоститељста у одељењу I4, образовни профил – туристички техничар, наставна јединица –  Гастрономија као атрактивни, друштвени фактор развоја туризма.

Ученици су презентовали радове на тему: „Храна нашег краја“, где су представили гастрономску понуду Златибора, са акцентом на рурални туризам.

Након презентација (три групе, по три ученика), остали  ученици су коментарисали радове и истакли шта им се допало, а шта би требало додати.

Све три групе ученика су се потрудиле и урадиле презентацију која је одговарала задатој теми. Час је успешно реализован, уз активно учешће свих ученика.

                        Предметни наставник: Јела Павловић

 

    У среду, 16. октобара 2019. године, из предмета Предузетништво, у одељењу IV2 , образовни профил туристички – техничар, одржан је тематски час  –  Представљање предузећа која се баве производњом/послуживањем здраве хране.

Циљ часа био је објашњавање повезаности одређених предмета –  предузетништва, туризма, гастрономије и ресторатерства.

 

На почетку часа одржано је краће предавање уз РРТ презентацију на којој је приказано како одређена предузећа/ресторани, поред тога што прате трендове на тржишту, користе или производе природну/органску храну. Након предавања ученици су представили своје РРТ презентације – „Предузећа која се баве производњом/послуживањем здраве хране“, где су на конкретном примеру представили поједине ресторане (са својом гастрономском понудом) или предузећа која се баве производњом/послуживањем здраве хране.

Презентације су представиле четири групе. Након презентација остали  ученици и предметни наставник су коментарисали радове и истакли шта им се допало, а шта би требало додати или изменити.

Час је успешно реализован. Све четири групе су на веома леп и креативан начин представиле нека од предузећа и ресторана која се баве производњом или послуживањем здраве хране. Ученици су закључили да имати предузетничку идеју не значи само гледати сопствени интерес, већ да та идеја има корист за локално становништво и за туристе. Кроз производњу здраве хране промовише се и здрав начин живота.

Предметни наставник: Валентина Јанковић

 

У четвртак 17. 10. 2019. године, у реализацији тематске недеље учествовали су и ученици одељења lll-5  на часу Познавања робе.

На часу је обрађена  наставна јединица Калорична вредност хране. Ученици су сами састављали дневне оброке за поједине категорије људи примењујући раније стечена знања о принципима правилне исхране, знања о хранљивим састојцима намирница, њиховој калоричној вредности, као и пирамиди исхране.

                                                               Предметни наставник: Милена Јоксимовић

 

Час биологије је одржан 18.10.2019. у оквиру тематске недеље „Здрава исхрана“, у одељењу II5 . Тема часа је била „Пирамида исхране и здрави стилови живота“. Ученици су активно учествовали у раду. Након презентације одржана је дебата на којој су ученици исказали ставове везане за правилну исхрану и здраве стилове живота.

Посебна пажња је посвећена гојазности – болести неправилне исхране, проблему 21. века.

Ученици су у оквиру ове теме направили пано „Пирамида исхране“.

Предметни наставник: Данијела Мијаиловић

 

Тематска недеља је по оцени свих учесника успешно реализована. Ученици су са великим интересовањем учествовали у свим активностима. Панои, презентације, предавања, есеји, припремљени гастрономски специјалитети, фотографије, радна и весела атмосфера на часовима, најсликовитије говоре о њиховој креативности и мотивацији.

На крају тематске недеље смо послали следеће поруке:

nera

 

 

 

Извештај је објединила професорка

Неранџа Јовичић

Објављено у Активности у школи, Извештаји

Архиве