Улога педагога у школи

image_pdfimage_print

Изгледа да посао стручне службе школе још увек представља велику непознаницу. Најпре, у зависности од броја ученика зависи да ли ће школа да има педагога или психолога, или оба профила занимања. Када постоје и педагог и психолог, радиће веома сличан посао, понекад толико испреплетан – да ви, можда, нећете ни да приметите разлику.

Сарадња, а не казна. Највећа заблуда у вези са послом школског педагога јесте да се код њега одлази по казну или грдњу. Тај негативан имиџ потиче отуда јер је то занимање релативно ново у нашем школском систему, али и зато што још увек влада уверење да родитељ и учитељ најбоље знају шта је добро за дете у свакој ситуацији.

Шта обухвата посао педагога?

Извор информација. Ако ви не знате када је време школских распуста, где се планира екскурзија, када се наручују уџбеници, ко од наставника и када има „отворена врата“, који је проценат пролазности ученика те школе при упису у средњу школу… педагог зна.

Посредник у сукобима. Уколико ваше дете има проблем са другим дететом, педагог или психолог ће се укључити као посредници, који имају могућност да обе стране у том сукобу сагледају објективно који имају могућност да обе стране у том сукобу сагледају објективно. У решавање сукоба унеће своје искуство, базирано на многим сличним случајевима. Наиме, док ви као родитељ, оптерећени заштитничком улогом према детету, не можете да будете сасвим објективни и рационални, педагог то може, мора и уме.

Помоћ у учењу. Ако мислите да су програми преобимни, да су поједини наставници превише захтевни, ако имате притужби на одређеног наставника, ако вашем детету треба помоћ у савладавању правила ефикасног учења… педагог и психолог „ускачу“ у решавање таквих проблема.

Савет. Иако је постало школарац, ваше дете и даље пролази кроз различите фазе одрастања. Неке од њих могу да вас изненаде, уплаше, збуне. Педагог и психолог знају шта у којој фази можете очекивати од детета, како се те препреке превазилазе, шта у следећој развојној фази можете да очекујете.

Разговор са педагогом или психологом школе подразумева:

Поверљивост. Осим ако ви то не затражите, разговор остаје у интими школске канцеларије. Ипак, имајте на уму да се сви радници једног колектива познају и подржавају, па и говоре једни другима оно што мисле да је у њиховом међусобном интересу.

У нашем друштву још увек постоји предрасуда да је тражење стручне помоћи облик срамоте, јер то подразумева признавање сопствене немоћи или слабости. Међутим, педагози и психолози су, пре свега, подршка – како васпитном процесу који реализују наставници и учитељи, тако и вашем родитељству. Искористите их. Ви на то имате право! Али и обавезу, ако желите најквалитетније одрастање свог детета.

Бранка Сокић, педагог
Бранка Сокић, педагог