Упутство за писање текста

image_print

[wordpress_file_upload]

Kratko uputstvo za dodavanje novog teksta (novog članka)

Ovu stranicu možete videti samo na linku koji ste dobili od mene u mailu – nije vidljiva ostalim posetiocima sajta.

Prvo se prijavite, kliknite na ‘prijava‘ (na dnu strane – desno)  i upisite ime i lozinku koju ste dobili od mene. Svima ću poslati za početak odrediti ime = vaše ima, lozinka = stići će vam u emailu (npr. ime = danijela, lozinka = u emailu). Sve mala slova, latinica i bez ‘naših slova’ (ć=c, š=s …).

 

Zatim treba  da kliknete na Svi članci, pa DODAJ NOVI kao na slici:
svi-clanci1

 

U sledećem prozoru će vam se otvoriti svi vaši članci:
clanci
Ako želite da dodate novi članak kliknite na Dodaj novi, i unesite Naziv i tekst kao na slici:
novi-clanak

Videćete na stranici za unos novog članka komande za rad sa tekstom slične onim na koje smo navikli u Wordu. Preporučujem da za  sve članke koristite ćirilicu, osim ako je latinica neophodna.

Ako već imate otkucan neki tekst (npr izveštaj sa ekskurzije, izveštaj sa uglednog časa ili sl), možete ga samo iskopirati i obrisati nepotrebne delove.

Na kraju je potrebno samo da kliknete na Objavi i vaš članak je objavljen. Pre toga imate i opciju Pregledaj – ako želite da vidite kako ce članak izgledati posetiocima sajta.

 

Kako dodati sliku ili neki drugi sadržaj

Kada odabere sliku otvoriće vam se stranica Biblioteka sadržaja i videćete kako se vaša slika uploaduje kao na slici:
Biblioteka sadrzajause-media-selector-in-your-plugin

Sa desne strane ćete videti razne opcije gde možete odabrati naslov, opis večičinu. Preporučujem da  ostavite sve kako jeste i kliknuti na Umetni u članak (dole desno). I videćete kako će se slika pojaviti u vašem članku.

 

Time smo završili dodavanje slike.

Verovatno su sve slike koje imate u aparatima ili telefonima prevelike rezelucije, pa pokusajte da ih u nekom programu za obradu slika smanjite pre postvljanja (mada ovo nije neophodno). Jedan trik je da slike pre postavljanja na sajt okačite na fejsbuk, pa ih onda sa fejsa skinete nazad u komp i takve postavite na sajt – fejsbuk ih odlično optimizuje.

Na kraju, na dnu ove strane (samo ove strane) imate polje za unos komentara – tu me možete pitati ako vam nešto nije jasno.

I još jedna korisna stvar: i kad ste objavili članak, imate mogućnnost da ga naknadno isprvljate, samo kliknite na uredi članak .

Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *