Zanimljivosti o Zlatiboru

1.“PRŠUTIJADA“

Najpoznatija manifestacija na Zlatiboru se već 16 godina održava prvog vikenda posle Božića. Na Zlatiboru se okupljaju najbolji proizvodjači kako domaće pršute, tako i ostalih mesnih proizvoda,poput slanine i kobasice. Posetioci mogu da uživaju ne samo u ovim proizvodima,već i u srpskoj rakiji,ali i u raznovrsnom kulturnom programu poput izložbi,koncerata i predavanja.

2.TORNIK

Najviši vrh Zlatibora je Tornik i on je visok 1496 metara. Tornik je bio nekoliko puta meta NATO bombardovanja pa je i tako u martu pogođen emisioni objekat i zimski centar i tom prilikom je poginulo troje ljudi.

3.“KRALJEVA ČESMA“

Jedan od najpoznatijih spomenika na Zlatiboru jeste i spomenik pod nazivom „Kraljeva česma“. Ova česma izgradjena je na izvoru Kulaševac ,a ono što je interesantno jeste to što je ova česma podignuta u čast kralja Aleksandra I Obrenovića. Nakon njegove posete Zlatiboru 1983 godine ,odlučeno je da se upravo na ovom mestu podigne jedna vrsta spomenika,koja postoji dan danas.

4.LEKOVITA VODA

Pored toga što je poznat po čistoj izvorskoj vodi, Zlatibor važi za planinu na kojoj možete vodom izlečiti mnoge bolesti. Naime u balji Vapa postoji izvor lekovite vode kojom se veruje može izlečiti kožne bolesti, kao i očne bolesti. Zatim u blizine Mokre Gore postoji izvor lekovite mineralne vode koja isto pomaže u lečenju kožnih i očnih bolesti.

 

Jana Tomašević, prvo pet