Занимљивости о Златибору

image_pdfimage_print

1.“ПРШУТИЈАДА“

Најпознатија манифестација на Златибору се већ 16 година одржава првог викенда после Божића. На Златибору се окупљају најбољи производјачи како домаће пршуте, тако и осталих месних производа,попут сланине и кобасице. Посетиоци могу да уживају не само у овим производима,већ и у српској ракији,али и у разноврсном културном програму попут изложби,концерата и предавања.

2.ТОРНИК

Највиши врх Златибора је Торник и он је висок 1496 метара. Торник је био неколико пута мета НАТО бомбардовања па је и тако у марту погођен емисиони објекат и зимски центар и том приликом је погинуло троје људи.

3.“КРАЉЕВА ЧЕСМА“

Један од најпознатијих споменика на Златибору јесте и споменик под називом „Краљева чесма“. Ова чесма изградјена је на извору Кулашевац ,а оно што је интересантно јесте то што је ова чесма подигнута у част краља Александра И Обреновића. Након његове посете Златибору 1983 године ,одлучено је да се управо на овом месту подигне једна врста споменика,која постоји дан данас.

4.ЛЕКОВИТА ВОДА

Поред тога што је познат по чистој изворској води, Златибор важи за планину на којој можете водом излечити многе болести. Наиме у баљи Вапа постоји извор лековите воде којом се верује може излечити кожне болести, као и очне болести. Затим у близине Мокре Горе постоји извор лековите минералне воде која исто помаже у лечењу кожних и очних болести.

 

Јана Томашевић, прво пет