Ekskurzija učenika trećeg razreda

U životu svakog učenika bitan segment zauzimaju ekskurzije. Tradicionalno naši učenici u trećem razredu realizuju ekskurziju u Severnu Grčku. Ove godine ekskurzija je izvedena  od 24. – 28. 09. 2017. godine, u organizaciji turističke agencije „SIM TOURS“ iz Užica.

Na ekskurziju su išla četiri odeljenja učenika trećeg razreda, sledećih obrazovnih profila: finansijski administrator, kuvar, turistički tehničar i kulinarski tehničar. Ukupno 60 učenika, odeljenjske starešine navedenih odeljenja i Direktor škole.

Relacija ekskurzije: Čajetina – Paralia – Meteori – Katerini – Solun – Čajetina.

 

PARALIA, 24. 09. 2017. GODINE

      Pošli smo u 05:00 časova ispred Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini. Putovali smo preko Čačka, Kruševca, Niša, Predejana, pored Skoplja do graničnog prelaza Evzoni, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora. Nakon dolaska u Paraliju, smestili smo se u hotel „Olimpijas“ u Parali.

Paralia je smeštena na obali Egejskog mora, u podnožju planine Olimp i jedno je od najpoznatijih letovališta oblasti Pieria.

Pored predivnih plaža, na gradskom šetalištu se nalazi pravoslavna crkva koja je simbola grada i najveće duhovno i kulturno znamenje ovog poznatog turističkog centra – hram Svete velikomučenice Fotine.

nerag

Fotografija – Hram Svete velikomučenice Fotine u Praliji

 

METEORI, 25. 09. 2017. GODINE

        Drugog dana boravka u Parali, organizovano smo otišli na celodnevni izlet na Meteore. Obišli smo radionicu za izradu ikona. Posetili smo manastirski kompleks sa posebnim osvrtom na manastir Veliki Meteori – Preobraženje. Panoramski smo razgledali ostale manastire. Nakon završene posete manastirskom kompleksu “ Meteori“, vozili smo se kanjonom stenovitog kompleksa do crkve Svete Petke i izvora Dafni.

Manastiri Meteori predstavljaju skup pravoslavnih manastira, poznati po svom nesvakdašnjem položaju na stenama. Najveći manastir na Meteorima je manastir Veliki Meteor ili Preobraženje, koji je podignut sredinom 14. veka.

Kao i prethodnih godina i ove godine nije izostala lutrija, koju organizuje „mini fabrika“ za izradu ikona.

 

 nerag2

Učenici i profesori Ugostiteljsko-turističke škole koji su išli na ekskurziju 

Fotografija na Meteorima

 

 KATERINI, LITOHORO, 26. 09. 2017. GODINE

 Po programu ekskurzije posetili smo živopisni gradić Katerini, najlepši gradić Olimpijske regije. Grad Katerini je ujedno i glavni grad čitave oblasti Pieria,

Sunčan septembarski dan, idealno vreme za šetnju pešačkom zonom prepunom radnjama, letnjim baštama i prelepim parkovima, među kojima je svakako najlepši onaj koji se nalazi u samom centru u kome se nalaze fontane, vodopadi i bogate zelene površine.

Istog dana posetili smo Litohoro, malo mesto poznato kao vazdušna banja, u podnožju planine Olimp. Obišli smo manastir Svetog Dionisija sa Olimpa.

Po povratku u Paraliju imali smo slobodno vreme za uživanje na peščanim plažama, fotografisanje, kupovinu suvenira…

 

nerag3

Fotografija –  Manastir Svetog Dionisija sa Olimpa

 

 SOLUN, 27. 09. 2017. GODINE

      Putovanje do Soluna. U pratnji lokalnog turističkog vodiča, panoramski smo razgledali grad (Solunska kula, Beas kula, Sajam, Galerijusov slovoluk, Aristotelov trg). Obišli smo crkvu Svetog Dimitrija. Zatim smo posetili i obišli srpsko vojničko groblje Zejtinlik.

U sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku smešteni su grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta.

Nakon obilaska imali smo slobodno vreme za razgledanje grada i kupovinu do 16:00 časova kada smo se vratili u Paraliu i uživali u slobodnim aktivnostima ovog magičnog mesta, koje je idealno da se probaju specijaliteti grčke kuhinje, među kojima je najtraženiji giros.

nerag4

Fotografija – Crkva Svetog Dimitrija u Solunu

 

    

nerag5

Fotografija na Zejtinliku

 

 PARALIAČAJETINA, 28. 09. 2017. GODINE

        Oko 09:00 časova, krenuli smo iz Paralije za Čajetinu. Prepuni lepih utisaka, događaja i detalja. Ti detalji se pamte i prepričavaju, a vremenom postaju najlepše uspomene.

Pozitivne uspomene i odlične ocene više učenika i nastavnika su najveće zadovoljstvo nakon izvedene ekskurzije.

 

 

 

Stručni vođa ekskurzije:

Nerandža Jovičić