Излет Тара – Бајина Башта

Историјско-географска секција организовала је Излет на Тару, манастир Рачу и Бајину Башту 30. септембра 2023. године. На Излету су били присутни ученици I1 , I 4 , I5,  II3,  II4 , II и III4,  укупно 69 ученика и три професора Јелена Турудић, Јела Павловић и Владимир Мијаиловић.

 Излет је започет скупом испред школе у 9 часова. Кренули смо у 9 и 30 минута пут Таре преко Кремана. Прво одредиште нам је било туристичко место Митровац на Тари у Националном парку Тара. Тамо смо обишли “Совину учионицу” и „Тепих ливаду”. Затим смо кренули да се спуштамо серпентинама до реке Врело и њеном ушћу у реку Дрину. На том путу смо се зауставили на видиковцу “Оштра стена” одакле се пружа прелеп поглед на реку Дрину, вештачко језеро Перућац, брану и ХЕ Бајина Башта и Босну и Херцеговину. Са Врела смо наставили пут ка манастиру Рача.

Ученици су дали допринос тако што су били “туристички водичи” описивајући нам пределе које смо обилазили. Професорка Јелена Турудић је причала о стећцима који су уврштени у Светску културну баштину и налазе се под заштитом Унеско-а од 2016. године. Такође, о манастиру Рачи који је из 13. века и задужбина је краља Драгутина. Рушен је од стране Турака, Аустроугара и у Првом и Другом светском рату. Највећи значај при обнови манастира имао је Хаџи Мелентије, духовник и предводник у Првом српском устанку, окупљајући народ са простора Западне Србије. Чувена књига “Мирослављево јеванђеље” је чувана за време Другог вестког рата у овом манастриру. Након посете манастиру, кренули смо ка Бајиној Башти, где смо имали паузу за ручак и слободне активности. Повратак је био у 17 часова.

Деца су била задовољна излетом, већ су питали кад је следећи. Нарочито смо задовољни понашањем ученика како на одредиштима тако и у аутобусу, поштовањем договора и свести о очувању животне средине.

Јелена Турудић