MATURSKA EKSKURZIJA

      Zbog pandemije, izazvane virusom COVID -19, prethodne tri godine, nismo imali mogućnosti, da organizujemo ekskurzije i putovanja. Propušteno smo nadoknadili realizovanjem maturske ekskurzije, u Severnu Grčku.

     Kišnog majskog jutra krenuli smo na dugo očekivanu ekskuzriju. Znali smo da će kišno vreme zameniti toplo i sunčano primorsko vreme. Iako sanjivi, bili smo svi uzbuđeni i puni očekivanja.

    Ekskurzija je izvedena od 14.–18.05.2023. godine, u organizaciji turističke agencije „SIM TOURS“ iz Užica.

     Na ekskurziju su išla četiri odeljenja: obrazovni profil kuvar (treći razdred), komercijalista, turističko-hotelijerski tehničar i kulinarski tehničar (četvrti razred). Ukupno 58 učenika i odeljenjske starešine.

PARALIA, 14. 05. 2023. GODINE

     Pošli smo u 05:00 časova ispred Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini. Putovali smo preko Čačka, Kragujevca, Niša, Predejana, pored Skoplja do graničnog prelaza Evzoni, uz kraća usputna zadržavanja radi odmora. Nakon dolaska u Paraliju, smestili smo se u hotel „Olimpijas“ u Parali.

     Paralia je smeštena na obali Egejskog mora, u podnožju planine Olimp i jedno je od najpoznatijih letovališta oblasti Pieria.

Fotografija – Paralia

     Pored predivnih plaža, na gradskom šetalištu se nalazi pravoslavna crkva koja je simbola grada i najveće duhovno i kulturno znamenje ovog poznatog turističkog centra – hram Svete velikomučenice Fotine.

Fotografija – Hram Svete velikomučenice Fotine u Parali

METEORI, 15. 05. 2023. GODINE

       Drugog dana boravka u Parali, organizovano smo otišli na celodnevni izlet na Meteore. Obišli smo radionicu za izradu ikona. Posetili smo manastirski kompleks sa posebnim osvrtom na manastir Veliki Meteori – Preobraženje. Panoramski smo razgledali ostale manastire. Nakon završene posete manastirskom kompleksu “ Meteori“, vozili smo se kanjonom stenovitog kompleksa do crkve Svete Petke i izvora Dafni.

      Manastiri Meteori predstavljaju skup pravoslavnih manastira, poznati po svom nesvakdašnjem položaju na stenama. Najveći manastir na Meteorima je manastir Veliki Meteor ili Preobraženje, koji je podignut sredinom 14. veka.

      Kao i prethodnih godina i ove godine nije izostala lutrija, koju organizuje „mini fabrika“ za izradu ikona.

Fotografija na Meteorima

SOLUN, 16. 05. 2023. GODINE

     Putovanje do Soluna. U pratnji lokalnog turističkog vodiča, panoramski smo razgledali grad (Solunska kula, Beas kula, Sajam, Galerijusov slovoluk, Aristotelov trg). Obišli smo crkvu Svetog Dimitrija. Zatim smo posetili i obišli srpsko vojničko groblje Zejtinlik.

     U sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku smešteni su grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta.

     Nakon obilaska imali smo slobodno vreme za razgledanje grada i kupovinu do 16:00 časova kada smo se vratili u Paraliu i uživali u slobodnim aktivnostima ovog magičnog mesta, koje je idealno da se probaju specijaliteti grčke kuhinje, među kojima je najtraženiji giros.

Fotografija – Crkva Svetog Dimitrija u Solunu

Fotografija na Zejtinliku
Maturanti Ugostiteljsko-turističke škole

KATERINI, LITOHORO, 17. 05. 2023. GODINE

       Po programu ekskurzije posetili smo živopisni gradić Katerini, najlepši gradić Olimpijske regije. Grad Katerini je ujedno i glavni grad čitave oblasti Pieria,

       Sunčan majski dan, idealno vreme za šetnju pešačkom zonom prepunom radnjama, letnjim baštama i prelepim parkovima, među kojima je svakako najlepši onaj koji se nalazi u samom centru u kome se nalaze fontane, vodopadi i bogate zelene površine.

     Istog dana posetili smo Litohoro, malo mesto poznato kao vazdušna banja, u podnožju planine Olimp. Obišli smo manastir Svetog Dionisija sa Olimpa.

     Po povratku u Paraliju imali smo slobodno vreme za uživanje na peščanim plažama, fotografisanje, kupovinu suvenira…

Fotografija –  Litohoro

PARALIAČAJETINA, 18. 05. 2023. GODINE

      Oko 10:00 časova, krenuli smo iz Paralije za Čajetinu.

     Vratili smo se puni utisaka i doživljaja. Bila je ovo prilika da se družimo u opuštenoj i vedroj atmosferi. Svako će je ovu ekskurziju pamtiti po nečemu posebnom.

    Maturska ekskurzija je uspešno realizovana u svim segmetnima. Ostvarena je dobra saradnja između učenika i nastavnika.

    Poruka: Putujući saznajemo.

Stručni vođa ekskurzije:

Nerandža Jovičić