Obeležavanje početka Projekta odvajanja kućnog otpada na Zlatiboru

Opština Čajetina nastavlja implementaciju Projekta odvajanja kućnog otpada „O-DVA-JA-MO“ koji je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske Unije i Kraljevine Švedske.

Tim povodom,  u četvrtak 18. maja  u Kulturnom centru  na Zlatiboru, KJP „Zlatibor“ Čajetina organizovala je  svečani događaj, kao uvod u predstojeće aktivnosti koje će kao glavni nosilac projekta realizovati u narednom periodu u naseljenom mestu Zlatibor na kome su prisustvovali i predstavnici UTŠ Čajetina, profesorka Jelica Kuzeljević i učenica Emilija Bućić .

U kulturnom centru Zlatibor predstavnici lokalne samopuprave , ambasade Kraljevine Švedske i KJP Zlatibor predstavili su  prve rezultate projekta „Odvajamo” u okviru koga se, realizuje primarno odvajanje otpada u četiri regiona i sedamnaest gradova i opština Srbije.

 Kako bi očuvali prirodu na Zlatiboru i doprineli zaštite životne sredine Srbije, opština Čajetina je još pre više od godinu dana, prva u našoj zemlji, otpočela sa odvajanjem otpada u akciji „odvoji i recikliraj” .Ne samo edukacijom već i konkretnim potezima, projektovanjem „reciklažnog dvorišta” i podelom kanti za različite vrste komunalnog otpada, opština Čajetina je započela ovu akciju uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine, Evropske unije i Kraljevine Švedske, sa  svim stanovnicima  opštine Čajetina.

Učešće u projektu uzeli su i učenici naše škole kroz edukacije i radionice , te izradom literarnih radova na temu očuvanja životne sredine i klimatskih promena, na kome  je učenica 3-4 Emilija Bućić zauzela 2.mesto.

 Kako su i mladi sa teritorije opštine Čajetina aktivni učesnici primarnog odvajanja otpada, ovom prilikom su svoj doprinos dali pevanjem himne „Cirkularne ekonomije” i čitanjem najboljih radova literarnih konkursa na temu očuvanja životne sredine i klimatskih promena.

Jelica Kuzeljević