Obrazovanje odraslih

PRIZNAVANJE PRETHODNOG UČENJA – NOVI PUT DO DIPLOME I POSLA

Obrazovanje odraslih ostvaruje se kao formalno obrazovanje, neformalno obrazovanje i informalno obrazovanje.

Odraslima je omogućeno da u skladu sa svojim mogućnostima biraju put sticanja obrazovanja, obučavanja i dolaženja do kvalifikacije.

Postupak priznavanja prethodnog učenja (PPU) sprovode škole sa statusom javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA), među kojima je i Ugostiteljsko-turistička škola u Čajetini, koja ima status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih za aktivnost priznavanje prethodnog učenja. Rešenje broj 611-00-01582/2021-03 od 29. avgusta 2022. godine. Škola ima saglasnost za proveru ostvarenosti ishoda za sticanje kvalifikacije u celini za kvalifikaciju „Kuvar“ i delimično ostvaren standard kvalifikacije za više zanimanja: Brodski kuvar, Dijetetski kuvar, Kuvar poslastica, Pomoćnik kuvara, Roštilj majstor i Kuvar.

  • Kome je namenjeno priznavanje prethodnog učenja?
  • Kako izgleda i koliko traje postupak priznavanja prethodnog učenja?
  • Koja je razlika između diplome stečene kroz formalno obrazovanje i sertifikata stečenog kroz priznavanje prethodnog učenja?

Na sva navedena pitanja odgovore ćemo dati u sledećem tekstu.

Mnogi godinama vredno rade kao kuvari i kvalitet njihovog rada niko ne dovodi u pitanje, ali rade bez kvalifikacije ili „papira” koji bi im, osim bolje zarade, omogućio i da mogu da biraju poslodavca.

Postupak priznavanja prethodnog učenja (PPU) namenjen je odraslim osobama koje su kroz radno ili životno iskustvo stekle zananja i veštine za obavljanje različitih poslova, ali nemaju „papir“ koji to potvrđuje.

PPU predstavlja mogućnost da se prepoznaju, procene i priznaju znanja i veštine stečene kroz obuke, radno ili životno iskustvo, i da se za tako priznata znanja dobije uverenje o stečenim kompetencijama ili sertifikat kojim se potvrđuje stečena kvalifikacija.

Kvalifikacija stečena priznavanjem prethodnog učenja na tržištu rada jednaka kvalifikaciji stečenoj kroz formalno obrazovanje, pa će mnogima omogućiti bolje uslove rada, veću zaradu ili mogućnost da radno mesto potraže na domaćem ili inostranom tržištu.

Procedura je jednostavna i prilagođena odraslima, a od trenutka prijave do izdavanja isprave trebalo bi da prođe najviše tri meseca.

Škola planira da navedene aktivnosti priznavanja prethodnog učenja, za zainteresovana lica, realizuje u narednom periodu.

VIŠE INFORMACIJA