Poseta Sajmu knjiga 2018.

U subotu 27.10.2018.god. članovi Istorijsko-geografske sekcije posetili su Sajam knjiga. Na Sajam su išla 52 učenika,  3 profesorke i direktorka škole.
Počasni gost 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, sa sloganom „Radost čitanja“ je Kraljevina Maroko. U centralnom delu hale 2 Kraljevina Maroko je predstavila svoju viševekovnu tradiciju i kulturnu raznovrsnost – dela naučnika, pisaca, pesnika i umetnika, kao i domete dinamičnog razvoja u kulturi, a posebno u izdavačkoj oblasti.
Na ovogodišnjem sajmu je obeleženo 150 godina od rođenja pesnika Alekse Šantića, 200 godina od objavljivanja „Vukovog rječnika“, 125 godina od rođenja pisca Miloša Crnjanskog, 150 godina od rođenja i 75 godina od smrti Mihaila Petrovića Alasa.
U okviru projekta predstavljanja aktivnosti u kulturi gradova Srbije u 2018. godini u petak, 26. oktobra na Platou Branka Miljkovića u hali 1a Niš je predstavio svoje institucije, festivale, umetnike i izdavače.
Na sajmu su u četvrtak dodeljena tradicionalna priznanja. Nagrada za izdavača godine uručena je “Prometeju” iz Novog Sada i “Službenom glasniku”, dok je za izdavački poduhvat godine proglašena knjiga “Crnjanski – biografija jednog osećanja” Mila Lompara, u izdanju “Pravoslavne reči”.
Dobro osmišljenu i izuzetno opremljenu knjigu “Duša vina” predstavio je “Službeni glasnik”. Knjigu je priredio Slaviša Orlović a o duhu i filozofiji vina, o kulturi i duši ovog božanskog pića pišu Aleksandar Gatalica, Vladimir Pištalo, Žarko Trebješanin, Ratko Božović, Sanja Domazet, Mihajlo Pantić, Jovica Aćin, Dragan Jovanović Danilov, slikar Milan Tucović…
– Odnos prema vinu je uvek duboko ličan i retko bezličan. Autori tekstova bili su inspirisani vinom. Za jedne je vino istina, za druge je u vinu tajna – rekao je Orlović.
Zemlja domaćin sledeće godine će biti Egipat.
Nakon posete Sajmu sekcijaši su nastavili obilazak Beograda (Kalemegdan i Knez Mihailova).Vidno zadovoljni, po povratku u Čajetinu, pitali su: “Šta je sledeće u planu naše sekcije?”

44946584_2204876456415222_6556109518252539904_o

Na Sajam išle Višnja Smiljanić, Vera Ratković i Sofija Pavlović Luković.

Izveštaj podnela

Jelena Marić