ПРЕДСТАВА “АГЕНЦИЈА СНОВА” –

image_pdfimage_print

ХОРИЗОНТАЛНА И ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНА НАСТАВА

            Јавни (угледни) час из географије одржан је 9.5.2023. године. Час је изведен у оквиру хоризонталне и интердисциплинарне наставе следећих предмета: географије, историје, српског језика и књижевности, информатике и рачунарства, енглеског, француског и руског језика, затим агенцијског и хотелијерског пословања, пословне кореспонденције, куварства,  физичког и здравственог васпитања. Ученици свих разреда школе су се кроз забаву подсетили пређеног градива, приказали разне вештине, ангажовања и веома велико интересовање за јавне наступе. Час је рганизован као додатна настава из географије. Представи су присуствовале: директорка Јелена Марић, педагог школе Бранка Сокић, професори, многобројни ученици, особље школе.

            Циљ представе (јавног часа) је био да се ученици укључе у наставни процес, кроз међусобну сарадњу, обнављање градива, припрему матурских испита, савладавање нових знања и њихову примену у реалном животу. По замисли, ауторском тексту и организацији наставнице географије Јелене Турудић, час је објединио знање из географије и туристичке географије. Посебно је био намењен завршним годинама како би се што боље припремили за матурски испит. Током рада, ученици су се забављали, учили, истраживали, страховали од јавног наступа.

            У представи су ученици имали задатак да симулирају туристичку агенцију и услове који се морају спроводити по прецизним одредницама школе. На том задатку су има највише помогле наставнице агенцијског пословања Софија Павловић Луковић, Јелица Кузељевић и Јела Павловић. Дајући им прецизна упутства и прецизне задатке. Овом часу допринела је наставница историје Весна Кнежевић која је дала идеју за презентацију о средневековним манастирима. Наставнице Тања Лазић и Бранкица Манојловић су прегледале текст и дале предлог за песму Милутина Бојића “Плава Гробница” која је била рецитована током представе. Наставник информатике и рачунарства Милован Милаћевић помогао је ученицима да савладају пренос аудио фајлова у PowerPoint програм, снимивши са њим текст који су претходно припремили. Наставница француског језика Вера Ратковић, енглеског језика Ружица  Топаловић и руског језика Мирослав Јанковић превели су текст са српског језика. Свако је превео на језик који предаје и учествовао директно у припремању ученика да савладају текст како би га изнели на најбољи могући начин на представи. Кроз вежбе играња кола наставник физичког васпитања Немања Богдановић припремио је ученике за велико финале представе, ужичко коло, ком су се придружили ученици и наставници из публике. У коло се укључио Вељко Зечевић, ученик са посебним потребама. Наставник Драган Ковачевић је учествовао кроз давање савета у вези постављања свечане вечере. У улози  техничке подршке био је наставник Владимир Мијаиловић.

            У својим коментарима које су дали ученици и колеге представа је била одлична, интересантна, држала је пажњу, смешна колико и озбиљна. Поједини ученици се нису довољно чули, што планирамо да поправимо следеће године. Уколико буде изводљиво, покушаћемо да представу организујемо на сцени Културног центра у Чајетини.

Предметни наставник географије

Јелена Турудић