PREDSTAVA “AGENCIJA SNOVA” –

HORIZONTALNA I INTERDISCIPLINARNA NASTAVA

            Javni (ugledni) čas iz geografije održan je 9.5.2023. godine. Čas je izveden u okviru horizontalne i interdisciplinarne nastave sledećih predmeta: geografije, istorije, srpskog jezika i književnosti, informatike i računarstva, engleskog, francuskog i ruskog jezika, zatim agencijskog i hotelijerskog poslovanja, poslovne korespondencije, kuvarstva,  fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Učenici svih razreda škole su se kroz zabavu podsetili pređenog gradiva, prikazali razne veštine, angažovanja i veoma veliko interesovanje za javne nastupe. Čas je rganizovan kao dodatna nastava iz geografije. Predstavi su prisustvovale: direktorka Jelena Marić, pedagog škole Branka Sokić, profesori, mnogobrojni učenici, osoblje škole.

            Cilj predstave (javnog časa) je bio da se učenici uključe u nastavni proces, kroz međusobnu saradnju, obnavljanje gradiva, pripremu maturskih ispita, savladavanje novih znanja i njihovu primenu u realnom životu. Po zamisli, autorskom tekstu i organizaciji nastavnice geografije Jelene Turudić, čas je objedinio znanje iz geografije i turističke geografije. Posebno je bio namenjen završnim godinama kako bi se što bolje pripremili za maturski ispit. Tokom rada, učenici su se zabavljali, učili, istraživali, strahovali od javnog nastupa.

            U predstavi su učenici imali zadatak da simuliraju turističku agenciju i uslove koji se moraju sprovoditi po preciznim odrednicama škole. Na tom zadatku su ima najviše pomogle nastavnice agencijskog poslovanja Sofija Pavlović Luković, Jelica Kuzeljević i Jela Pavlović. Dajući im precizna uputstva i precizne zadatke. Ovom času doprinela je nastavnica istorije Vesna Knežević koja je dala ideju za prezentaciju o srednevekovnim manastirima. Nastavnice Tanja Lazić i Brankica Manojlović su pregledale tekst i dale predlog za pesmu Milutina Bojića “Plava Grobnica” koja je bila recitovana tokom predstave. Nastavnik informatike i računarstva Milovan Milaćević pomogao je učenicima da savladaju prenos audio fajlova u PowerPoint program, snimivši sa njim tekst koji su prethodno pripremili. Nastavnica francuskog jezika Vera Ratković, engleskog jezika Ružica  Topalović i ruskog jezika Miroslav Janković preveli su tekst sa srpskog jezika. Svako je preveo na jezik koji predaje i učestvovao direktno u pripremanju učenika da savladaju tekst kako bi ga izneli na najbolji mogući način na predstavi. Kroz vežbe igranja kola nastavnik fizičkog vaspitanja Nemanja Bogdanović pripremio je učenike za veliko finale predstave, užičko kolo, kom su se pridružili učenici i nastavnici iz publike. U kolo se uključio Veljko Zečević, učenik sa posebnim potrebama. Nastavnik Dragan Kovačević je učestvovao kroz davanje saveta u vezi postavljanja svečane večere. U ulozi  tehničke podrške bio je nastavnik Vladimir Mijailović.

            U svojim komentarima koje su dali učenici i kolege predstava je bila odlična, interesantna, držala je pažnju, smešna koliko i ozbiljna. Pojedini učenici se nisu dovoljno čuli, što planiramo da popravimo sledeće godine. Ukoliko bude izvodljivo, pokušaćemo da predstavu organizujemo na sceni Kulturnog centra u Čajetini.

Predmetni nastavnik geografije

Jelena Turudić