Srednjoškolci obeležili Dan planete

 preuzeto sa www.zlatiborpress.rs
Srednjoškolci obeležili Dan planete

Dan planete zemlje obeležili su učenici srednje Ugostiteljsko-turističke škole tako što su u prepodnevnim satima u centru varoši izveli performans kojim su svoje sugrađane želeli da podsete da smo svi samo prolaznici na ovoj divnoj planeti i da je moramo čuvati i za generacije koje dolaze. U popodnevnim satima istu poruku podelili su i sa svojim drugovima, kao i gostima iz osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini.

Sa svojom nastavnicom biologije, učenici ekološke sekcije su adaptirali tekst „Dobro drvo“ napravivši kraću predstavu kojom su želeli da skrenu pažnju na sva dobra koja nam priroda pruža, a na koja često zaboravljamo u brzom ritmu svakodnevice, koristeći ih za kratkotrajnu sreću, i time nanoseći prirodi dugoročne štete.

arednjos 5

O tome šta znači Dan planete zemlje i koliko su i svi drugi dani važni za dugoročnu dobrobit, govorili su kroz ekološku himnu, i uvodnu reč. Takođe su naglasili da jedan dan nije dovoljan da se stvari promene na bolje, i da jedan čovek sam ne može ništa. Razočaravajući je podatak da od prethodnog obeležavanja Dana planete statistika nije zabeležila smanjenje bilo koje vrste zagađenja u prirodi, što samo znači da je svest ljudi koji mogu najviše da utiču na to – ostala na istom.

U okviru obeležavanja Dana planete, sutra će biti realizovan izlet koji su nazvali„Vrhovi Zlatibora“.

Mirjana Ranković Luković, www.zlatiborpress.rs