Svetski dan turizma u našoj školi

Obeležavanje Svetskog dana turizma u našoj školi

Međunarodni dan obežavanja Svetskog dana turizma 2022. godine ima jednu posebnu temu, Preispitajte turizam! Ove godine fokus je na ponovnom promišljanju i preispitivanju ove industrije, kako u smislu veličine tako i u smislu važnosti. Republika Indonezija je domaćin ovogodišnjeg održavanja.

Pored država članica UNWTO-a, pozvani su svi učesnici iz celog privatnog sektora da prisustvuju manifestaciji, kako bi promovisanje ovog sektora bilo što potpunije. Svako treba da svojim primerom i dobrom praksom da doprinos, jer je kako znamo ova industrija u velikoj meri oštećena i pandemijom i aktuelnom krizom u Ukrajini.
Turizam ima veliki potencijal, i zajednička je odgovornost i obaveza da se on u potpunosti iskoristi na pravi način, izjavio je generalni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili. Preispitajte turizam! je obaveza svih strana koje su uključene, od vlada i kompanija, preko turističkih agencija do samih turista.
Svetski dan turizma se održava 27. septembra svake godine od 1980. godine. Taj datum obeležava godišnjicu usvajanja Statuta Organizacije 1970. godine, čime je oformljen put osnivanja UNWTO-a pet godina kasnije.
U sklopu rada Učeničkog parlamenta I profesora stručnih predmeta, nizom aktivnosti obeležili smo ovaj dan. U kabinetu kuvarstva, učenici su na razvučenom testu napravili prikaz svetskih začina raspoređenih na teritorijama nacrtanih zemalja u kojima su nastali i u kojima se danas najviše koriste. Profesorka Brankica Manojlović jestivom bojom je na testu oslikala kartu sveta, a pridružila nam se i profesorka geografije Jelena Turudić, pa je rad na testu ujedno bio i način da se utvrdi gradivo i da se za učenike priredi kviz o poznavanju zemalja sveta.

Profesori kuvarstva Dragan Kovačević, Rosa Vukosavljević I Nebojša Krpović su nam pomogli da ovu sjajnu učeničku ideju sprovedemo i posvetimo dan priči o budućem razvoju turizma.
U kabinetima za agencijsko i hotelijersko poslovanje na časovima Nerandze Jovičič i Sofije Pavlović Luković kao i na časovima izbornog predmeta turističke destinacije sveta profesorke Vesne Knežević, pripremali smo zanimljivosti, simbole i običaje u određenim turističkim destinacijama i prikazali rezultate istraživanja na hamer papirima u obliku otvorenog kofera koje smo izložili u hodniku.

 

 

 

 

 

 

 

Sofija Pavlović Luković