Tematska nedelja “Dani demokratske kulture“

Poseta prostorijama Opštine i Kulturnom centru Čajetina u sklopu tematske nedelje “Dani demokratske kulture“

U okviru realizacije tematskog dana pod nazivom „Dani demokratske kulture“učenici odeljenja 2-4 turistički tehničar tokom časova praktične nastave 8.9.2023. posetili su prostorije opštine Čajetina i Kulturni centar Čajetina .Učenike je ugostio aktuelni zamenik predsedenika opštine, Miloje Rajović . Gospdin Rajović ima višegodišnje iskustvu u vođenju sednica SO Čajetina gde je 14 godina obavljao funkciju predsednika Skupštine opštine Čajetina .Razgovor sa učenicima i predmetnim nastavnicima , profesorkom Jelom Pavlović i Jelicom Kuzeljević, započeo je kratkim izlaganjem o opštini Čajetina, njenim projektima, tekućim planovima i pomoći koju pružaju stanovništu i mladima posebno. Razgovor se kasnije nastavio u pravcu rasvetljavanja načina funkcionisanja demokratskog društva . Navedeni su stubovi demokratskog društva –višepartisjki sistem, donošenje odluka u skupštini-praktičan primer kako se donose odluke u SO Čajetina, ko su učesnici sednice i njihov broj, ko predsedava skupštinom, kako se glasa i donose oduke, koji organi postoje u rukovođenju opštinom.

Učenici su imali mogućnost da postavljaju pitanja za govornicom kao što se i čini na sednicama supštine i da dobiju konkretan odgovor. Učenike je zanimalo kako se dobijaju stipendije opštine, koji su uslovi, ko može da konkuriše, za koje fakultete opština dodeljuje stipendiju od prve godine studija . Takođe, zanimalo ih je i kako se može doprineti poboljšanju uslova za život na selu.Konkretno učenicu Marijanu Žunić interesovalo je kada će biti završen put u Krivoj Reci. Tamara Čečerić je navela potez Mokre Gore u kome živi i interesovala se kako do najlepših predela tog sela doći uređenim stazama kojih trenutno nema. Gospodin Rajović je obećao da će posavetovati kolege iz užičke opštine i skrenuti pažnju o potrebi modernizacije svih delova Mokre Gore-najpešeg sela na svetu.

U nastavku obilaska , učenici su posetili Kulturni centar Čajetina, jedno od preduzeća koje se po rečima gospodina Rajovića finansira iz budžeta opštine Čajetina. Nakon kratkog izlaganja o KC-u, učenici su obišli trenutnu postavku slika u holu ovog centra.

Učenici su zadovoljni posetom i prilikom da se upoznaju sa načinom funkcionisanja organa vlasti i kulture u opštini Čajetina.

Jelica Kuzeljević