Turistički samit u Italiji

Niz učešća učenika naše škole na međunarodnim takmičenjima (Bugarska, Slovenija, BIH) je prethodnih par godina bio prekinut zbog pandemije. Čim su se stvorili uslovi za održavanje skupova i takmičenja, nastavljamo sa „međunarodnim“ aktivnostima. Naša učenica će predstavljati Republiku Srbiju na Samitu turizma u Italiji.

Izveštaj profesorke Sofije Pavlović Luković:

Prvi globalni omladinski turistički samit (GYTS), održaće se od 27. juna do 03. jula ove godine u gradu Sorento u Italiji, kao platforma koju je razvila Svetska turistička organizacija (UNWTO) u saradnji sa Vladom Italije. Cilj je da se mladima iz celog sveta pruži prilika da predstave svoje ideje i predloge za budućnost održivog turizma u okviru Agende za održivi razvoj 2030. godine. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije će kao nagradu obezbediti delegatu i njegovom pratiocu prevoz i transfere, a boravak u Italiji plaća Svetska turistička organizacija.

Učenica naše škole Ana Nikolić i mentor profesorka Sofija Pavlović Luković izabrane su, na javnom pozivu ministarstva turizma, da predstavljaju Srbiju na ovom Samitu. Ana je napisala esej na temu razvoja pametnog i inovativnog turizma na Zlatiboru kroz razvoj planinarskog turizma i unapređenje rada postojećih turističkih atrakcija. Zahvalili bismo se  Biznis inovacionom centru na Zlatiboru sa kojim odlično sarađujemo i koji su nam prosledili poziv za učešće, kao i Turističkoj organizaciji Zlatibor gde smo prikupili informacije o budućem razvoju planine radi izrade eseja. Ovo je odlična prilika da naši učenici upotpune teorijska znanja koja stiču u školi i ogroman uspeh za Ugostiteljsko-turističku školu iz Čajetine.