Učenici pišu: Preduzeće za proizvodnju mikrobilja i ukrasnog jestivog cveća

Predstavljamo učeničko preduzeće

Iz predmeta preduzetništvo, koje turistički tehničari imaju kao obavezan predmet tokom završne godine, na časovima vežbi, timovi učenika okupljaju se oko preduzetničke ideje i virtuelno osnivaju učenička preduzeća. Predstavljamo vam jedno od 10 preduzeća Ugostiteljsko-turističke škole čiji su osnivači naši učenici – Preduzeće za proizvodnju mikrobilja i ukrasnog jestivog cveća.

Na samu ideju učenici su došli tokom prvih časova kada smo učili tehnike kreativnog razmišljanja i rezultat je primene brejnstorminga, tj tehnike oluja ideja.

“Mikrobilja“ je preduzeće koje smo formirali još u septembru na samom početku izučavanja preduzetništva. Obavili smo informativni telefonski razgovor sa već pozicioniranim i uspešnim proizvođačem i dobili polazne korake, link za nabavku posebnog organskog semena i uputstva za sadnju.

Početna ulaganja su bila zadovoljavajuća i javila se velika želja učenika da što pre krenemo u proizvodnju. Nabavljena semena smo potopili i držali u vodi 24 časa, zatim smo nabavili zemlju i posude i u kabinetu posadili eksperimentalno 10 posuda i počeli da pratimo tok proizvodnje.

Seme se seje na samoj površini supstrata, nakon koga klija u mraku 3 do 5 dana, nakon čega se izlaže svetloti. Uz odgovarajuću negu mogli smo da očekujemo da će bilje biti spremno za konzumaciju nakon 10 dana.

Seme je odlično proklijalo i nakon sadnje krenulo lepo da raste. Učenici su redovno zalivali i brinuli o bilju.

Uočili smo i greške i shvatili da je kabinet za preduzetništvo mesto gde je dozvoljeno da se prave greške i na njima uči, kako bi proizvod bio što bolji. Mikrobilje je bilo nedovoljno gusto posejano što se značajno odrazilo na sam estetski izgled biljke koji je presudan za eventualnu prodaju. Takođe, bilo bi mnogo laše proizvoditi ukoliko bi, pored prirodnog, na policama postojalo i neonsko osvetljenje kako bi biljke rasle ravnomerno i u kontinuitetu. Upravo tu ćemo i imati naredna ulaganja ali i u pronalaženju idealne podloge za rast bilja.

Možemo reći da je eksperimentalna proizvodnja uspela i da smo shvatili u kom pravcu treba da se razvija naš dalji preduzetnički duh. Prvo proizvedeno mikrobilje graška, rotkvice i crvenog kupusa, naći će se u novogodišnjoj epizodi iz kulinarstva koji snimamo u kuhinji školskog restorana na Zlatiboru. Planiramo da sarađujemo i sa ostalim restoranima i da zaokružimo celu priču od kabineta do jela.

O benefitima i upotrebi mikrobilja pisaćemo na školskom sajtu kroz blogove, a u planu nam je da pored mikrobilja uzgajamo i jestivo cveće koje se sve više koristi i u zlatiborskim restoranima. Imamo ideju i da realizujemo radionice na kojima bismo promovisali same biljke i podstakli njihove korišćenje u redovnoj ishrani, kako bi postala zdrava navika većine stanovništva.

 

 

Učenici odeljenja 4-2

Veljko Tucović,

Marina Gavović,

Lena Stojić i

Luka Terzić

sa profesorkom Sofijom Pavlović Luković