Zajedničkim učenjem do kvalitetnog obrazovanja

Zlatibor je destinacija za koju se mnogi odlučuju da je posete i upoznaju. Razlozi su brojni, pre svega prirodne lepote, čist vazduh, dobra hrana, brojni i raznovrsni sadržaji, kao i mogućnost da se u objektima ugostiteljsko-turističke privrede steknu nova znanja i usavrše praktične veštine. Zbog navedenih prednosti, nastavnici i učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, odlučili su da sturčnu ekskurziju realizuju na Zlabiboru u saradnji sa našom školom.

Program stručnog dela ekskurzije su kreirali, pripremili i ogranizovali  učenici i nastavnici iz Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine i tako omogućili drugovima i kolegama iz Leskovca da demonstriraju praktične vežbe na jedan nov i drugačiji način.

Ovaj deo programa je realizovan 14. maja 2017. godine. Oko 10:00 časova, dočekali smo učenike Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, ispred hotela  „Zelenkada“. Naši učenici su imali ulogu turističkog vodiča. Ispričali su o geografskim karakteristikama Zlatibora, legende o imenu Zlatibora, razvoju turizma na Zlatiboru, Kraljevoj česmi, smeštajnim kapacitetima, gastronomskim specijalitetima, turističkim manifestacijama i drugim turističkim vrednostima Zlatibora. Zatim su ispričali o razvoju, aktivnostima i obrazovnim profilima naše škole.

IMG_6714

      Srdačana dobrodošlica drugovima iz Leskovca

      Učenici obrzovni profil turistički tehničar i ugostitljski tehničar, praktične vežbe su realizovali u HTP AD «Palisad» Zlatibor. Obišli su hotelski  lobi, recepciju hotela, nekoliko soba, kongresnu salu, restoran, kuhinju i spa centar. Imali su kraće predavanje na temu: Recepcijsko poslovanje i saradnja recepcijske službe sa službom ishrane i pića.

IMG_6745

Poslovanje recepcijske službe na primeru HTP AD «Palisad» Zlatibor

      Učenici obrzovni profil komercijalisti, obišli su Specijalnu bolnicu za bolesti štitaste žlezde i metabolizma „Čigota“ Zlatibor i upoznali se sa razvojem zdravstvenog turizma na Zlatiboru. Imali su stručno predavanje na temu: Hotelske službe, sa posebnim akcentom na komercijalnu službu i finansijsko-računovodstvenu službu.

IMG_6771

Obilazak Specijalne bolnice za bolesti štitaste žlezde i metabolizma „Čigota“ Zlatibor

      Učenici obrzovni profil kulinarski tehničar, svoja kulinarska umeća su pokazali u školkom restoranu. Učenici iz naše škole pripremali su  zlatiborsku komplet lepinju, dok su gosti pripremali leskovački roštilj.

IMG_6790

Demonstracija kulinarskih veština

     Nakon realizacije stručnog programa, nastavili smo druženje u restoranu Ugostiteljsko-turističke škole, uz degustaciju zlatiborskih i leskovačkih specijaliteta.

IMG_6811

Druženje u školskom restoranu

     Tom prilikom razmenjeni su prigodni pokloni.

Usledio je dogovor o unapređenju i razvoju dalje saradnje, kao i poziv da mi budemo njihovi gosti za vreme poznate turističke manifestacije, leskovačke  Roštiljijade.

Nije izostalo ni fotografisanje, o čemu svedoče brojne zajedničke fotografije.

      „Ni lepšeg, bogomdanog kraja, ni gostoljubivijih ljudi. Tako kažu za Zlatibor, planinu satkanu od ljubavi i zlata“. Da je to tako potvđuju utisci gostiju. Evo šta su rekli po povratku u Leskovac.

„Stižemo u Leskovac puni lepih uspomena sa Zlatibora. Hvala još jednom na programu, gostoprimstvu i druženju. Pozdrav celoj ekipi.

Bratislav Pejić

Po oceni tima organizatora, program je uspešno realizovan na obostrano zadovoljstvo.

Da učenici budu bogatiji za nova praktična znanja i veštine, veliku stručnu pomoć i podršku dali su zaposleni iz preduzeća lokalne turističke privrede, pre svega osoblje školskog restorana, TO „Zlatibor“, Specijalne bolnice „Čigota“, hotela „Palisad“ i fotografske radnje „Foto Nikić“. Što još jednom potvrđuje da su stručni i obrazovani kadrovi ključ uspeha u turzmu.

 

Nerandža Jovičić