ОПИС ЗАНИМАЊА:
Хотелијерско-ресторатерски техничар планира, организује, координира, надзире и руководи радом особља на рецепцији, у ресторану и хотелском домаћинству, и по потреби учествује у реализацији задатака у угоститељским објектима различитог типа и величине за пружање услуга смјештаја, хране и пића на социјално и еколошки одржив начин. Учествује у дефинисању хотелских услуга, њиховој промоцији и продаји. Планира и унапређује рад запослених. Припрема извештаје и статистичке прегледе користећи информационо-комуникационе технологије и одговарајуће софтвере у раду и пословној кореспонденцији. Комуницира са гостима и пословним партнерима примењујући правила пословне комуникације. Обавља комерцијалне послове из домена пословања угоститељског објекта за пружање услуга смештаја, хране и пића. Обезбеђује примену норматива и стандарда рада у угоститељству и води рачуна о заштити здравља гостију, сарадника, радне и животне средине.
Хотелијерско-ресторатерски техничар:
– Анализира, планира и организује рад у угоститељском објекту за пружање услуга смештаја, хране и пића
– Врши личну припрему за рад и припрему радног места за обављање послова
– Врши продају и резервацију смештаја и додатних услуга у угоститељском објекту за пружање услуга смештаја, исхране и пића
– Врши пријем, дочек и смештај госта у угоститељском објекту за пружање услуга смештаја, исхране и пића
– Информише госте о понуди основних и додатних услуга угоститељског објекта за пружање услуга смештаја, исхране и пића
– Координира радом особља на рецепцији, у ресторану и домаћинству
– Врши услуживање хране и пића по потреби
– Организује догађаје и кетеринг
– Врши обрачун и наплату услуга
– Врши одјаву и испраћај госта
– Врши истраживања и анализу туристичког тржишта
– Изражује понуду и врши промоцију услуга
– Израђује калкулације и цене аранжмана/ услуга
– Врши набавку и правилно складиштење намирница, опреме, материјала и осталих потрепштина за ресторан, кухињу и смештајне капацитете
– Води оговарајућу пословну документацију у електронској и писаној форми
– Врши израду извештаја и статистичких прегледа
– Руководи радом организационих јединица угоститељског објекта за пружање услуга смјештаја, исхране и пића
– Врши надзор рада организационих јединица угоститељског објекта за пружање услуга смештаја, исхране и пића
– Осигурава квалитет и контролу пружених услуга и доноси корективне мере за унапређење
– Осигурава функционалност опреме и инвентара угоститељског објекта за пружање услуга смештаја, хране и пића
– Обавља комуникацију са гостима, сарадницима и пословним партнерима
– Спроводи поступке и мере за заштиту на раду, заштиту радне и животне средине