Заједничким учењем до квалитетног образовања

image_pdfimage_print

Златибор је дестинација за коју се многи одлучују да је посете и упознају. Разлози су бројни, пре свега природне лепоте, чист ваздух, добра храна, бројни и разноврсни садржаји, као и могућност да се у објектима угоститељско-туристичке привреде стекну нова знања и усаврше практичне вештине. Због наведених предности, наставници и ученици Трговинско-угоститељске школе из Лесковца, одлучили су да стурчну екскурзију реализују на Злабибору у сарадњи са нашом школом.

Програм стручног дела екскурзије су креирали, припремили и огранизовали  ученици и наставници из Угоститељско-туристичке школе из Чајетине и тако омогућили друговима и колегама из Лесковца да демонстрирају практичне вежбе на један нов и другачији начин.

Овај део програма је реализован 14. маја 2017. године. Око 10:00 часова, дочекали смо ученике Трговинско-угоститељске школе из Лесковца, испред хотела  „Зеленкада“. Наши ученици су имали улогу туристичког водича. Испричали су о географским карактеристикама Златибора, легенде о имену Златибора, развоју туризма на Златибору, Краљевој чесми, смештајним капацитетима, гастрономским специјалитетима, туристичким манифестацијама и другим туристичким вредностима Златибора. Затим су испричали о развоју, активностима и образовним профилима наше школе.

IMG_6714

      Срдачана добродошлица друговима из Лесковца

      Ученици обрзовни профил туристички техничар и угоститљски техничар, практичне вежбе су реализовали у ХТП АД «Палисад» Златибор. Обишли су хотелски  лоби, рецепцију хотела, неколико соба, конгресну салу, ресторан, кухињу и spa центар. Имали су краће предавање на тему: Рецепцијско пословање и сарадња рецепцијске службе са службом исхране и пића.

IMG_6745

Пословање рецепцијске службе на примеру ХТП АД «Палисад» Златибор

      Ученици обрзовни профил комерцијалисти, обишли су Специјалну болницу за болести штитасте жлезде и метаболизма „Чигота“ Златибор и упознали се са развојем здравственог туризма на Златибору. Имали су стручно предавање на тему: Хотелске службе, са посебним акцентом на комерцијалну службу и финансијско-рачуноводствену службу.

IMG_6771

Обилазак Специјалне болнице за болести штитасте жлезде и метаболизма „Чигота“ Златибор

      Ученици обрзовни профил кулинарски техничар, своја кулинарска умећа су показали у школком ресторану. Ученици из наше школе припремали су  златиборску комплет лепињу, док су гости припремали лесковачки роштиљ.

IMG_6790

Демонстрација кулинарских вештина

     Након реализације стручног програма, наставили смо дружење у ресторану Угоститељско-туристичке школе, уз дегустацију златиборских и лесковачких специјалитета.

IMG_6811

Дружење у школском ресторану

     Том приликом размењени су пригодни поклони.

Уследио је договор о унапређењу и развоју даље сарадње, као и позив да ми будемо њихови гости за време познате туристичке манифестације, лесковачке  Роштиљијаде.

Није изостало ни фотографисање, о чему сведоче бројне заједничке фотографије.

      „Ни лепшег, богомданог краја, ни гостољубивијих људи. Тако кажу за Златибор, планину саткану од љубави и злата“. Да је то тако потвђују утисци гостију. Ево шта су рекли по повратку у Лесковац.

„Стижемо у Лесковац пуни лепих успомена са Златибора. Хвала још једном на програму, гостопримству и дружењу. Поздрав целој екипи.

Братислав Пејић

По оцени тима организатора, програм је успешно реализован на обострано задовољство.

Да ученици буду богатији за нова практична знања и вештине, велику стручну помоћ и подршку дали су запослени из предузећа локалне туристичке привреде, пре свега особље школског ресторана, ТО „Златибор“, Специјалне болнице „Чигота“, хотела „Палисад“ и фотографске радње „Фото Никић“. Што још једном потврђује да су стручни и образовани кадрови кључ успеха у турзму.

 

Неранџа Јовичић