На часу Путеви хране , 12.12.2024. године, обрађена је наставна јединиса „ Утицај француских историјских личности (Наполеон Бонапарта) на развој путева хране“, на ком је примењена интегративна настава.
Час су заједничи одржале професорке: Кнежевић Весна (професор историје), Вукосављевић Роса ( професор куварства) и Јоксимовић Милена ( професор хемије и познавања робе).
У уводнм делу часа, ученици су поновили претходна знања о зачинима , потом су истакли особине појединих зачина, везаних за француску кухињу и њихова традиционална јела ( проф. М. Јоксимовић).
У главном делу часа, ученици су упознати са историјским утицајем Наполеонових освајања на размену намирница, увођење конзервисања и ширење утицаја других култура на француску кухињу ( проф. В.Кнежевић).
О традиционалним јелима, рецептурама и њиховој припреми, ученике је упознала професорка куварства Р. Вукосављевић. Као занимљивости везане за фанцускиу кухињу, наставница је истакла манифестацију: „ Карневал пасуља, који се одржава пар дана крајем јесени, у Тулузима ( једном од тулушких паркова). Такође их је упознала са традиционалним француским доручком- кроасане које се служе у неограничаним количинама.
Час је завршен рецитацијом песме Жан Мореаса, која говори о односу живота и хране.
Час је успешно повезао различите аспекте наставе, развијајући код ученика разумевање везе између историје и гастрономије.
Милена Јоксимовић