Bivši učenici o školi – treći deo

NASTAVLJAMO SERIJU TEKSTOVA O NAŠIM BIVŠIM UČENICIMA! Danas pročitajte o Andrijani Raković i Đorđu Bogdanoviću.

Duga tradicija Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini ponosno predstavlja uspešne ljude koji su je nekad pohađali.  Ponudila im je takva znanja da su se sa lakoćom upisivali na različite fakultete, odabirali različite profesije koje danas uspešno obavljaju. Sećanje na školu uvek je prijatno, sa toplom preporukom za sve generacije koje dolaze zbog znanja i iskustava koja su sticali kroz nastavu i praksu, i profesora, sa kojima još imaju prijateljski odnos. Mnogo je izuzetnih bivših srednjoškolaca iz Čajetine, a samo neki od njih podelili su svoja zanimljiva iskustva sa nama. Sada, iako rade različite poslove, za svoju polaznu tačku u razvoju ličnosti i napredovanju, svi upiru na srednju školu u Čajetini.

Posvećenih i stručnih profesora, koji su je, između ostalog učili i životnim vrednostima, seća se i Andrijana Raković. Srednju školu pamti kao povezanu zajednicu, pravo drugarstvo i – smeh. Trenutno živi i radi u Beogradu. Nakon završenih studija i obavezne praske u Narodnoj banci Srbije, zaposlila se u njoj na poziciji IT projektanta, što i danas radi. Stečena znanja na smeru ekonomski tehničar bila su čvrst temelj za razumevanje gradiva tokom nastavka školovanja i daljeg usavršavanja, kao i dostizanja sadašnje pozicije.

Iako ekonomija nije u primarnom fokusu moje struke, veštine koje sam stekla u srednjoj školi, prvenstveno iz uskostručnih predmeta, svakodnevno nalaze svoju primenu, kako na radnom mestu, tako i u životu. Kako srednja škola predstavlja jedan od stepenika ka ostvarivanju uspeha u budućnosti, i iskorišćavanju sopstvenih potencijala, ispravan izbor je veoma bitan – dodaje Andrijana.

Đorđe Bogdanović o svojim srednjoškolskim danima progovara iz „modnih voda“. Smatra da je taj period, kada dete prerasta u odraslu osobu veoma zanimljiv, ali i vrlo bitan.

Srednja škola mi je naročito pomogla u nastavku školovanja. S obzirom na to da sam i kasnije nastavio u smeru ekonomije, stečena znanja u srednjoj školi su mi olakšala učenje i polaganje ispita na fakultetu, pre svega iz strukovnih predmeta, ali i onih drugih. Profesori koji su umeli da prenesu znanje i motivišu, kao i lična želja, bili su dobitna kombinacija za brz i lak završetak studija. Posle školovanja, sopstveno usavršavanje u svakom pogledu je ključ uspeha. Škola je samo „zagrevanje za utakmicu“ zvanu život – objašnjava Đorđe.

Sada, zbog prirode posla, vreme uglavom provodim na relaciji više modnih centara poput Milana, Pariza, Njujorka ili Tokija… u zavisnosti u kom delu godine je aktuelna poslovna sezona u kom gradu. To je i iscrpljujuće, ali me istovremeno i ispunjava. Nova mesta, novi ljudi, nova energija. Još nemam najdraži grad, svaki ima neku svoju priču, prednost i lepotu, tako da će mi biti teško da se skrasim na jednom mestu.

Tekst i slike preuzete sa sajta https://zlatibor.rs/