Бивши ученици о школи – трећи део

image_pdfimage_print

НАСТАВЉАМО СЕРИЈУ ТЕКСТОВА О НАШИМ БИВШИМ УЧЕНИЦИМА! Данас прочитајте о Андријани Раковић и Ђорђу Богдановићу.

Дуга традиција Угоститељско-туристичке школе у Чајетини поносно представља успешне људе који су је некад похађали.  Понудила им је таква знања да су се са лакоћом уписивали на различите факултете, одабирали различите професије које данас успешно обављају. Сећање на школу увек је пријатно, са топлом препоруком за све генерације које долазе због знања и искустава која су стицали кроз наставу и праксу, и професора, са којима још имају пријатељски однос. Много је изузетних бивших средњошколаца из Чајетине, а само неки од њих поделили су своја занимљива искуства са нама. Сада, иако раде различите послове, за своју полазну тачку у развоју личности и напредовању, сви упиру на средњу школу у Чајетини.

Посвећених и стручних професора, који су је, између осталог учили и животним вредностима, сећа се и Андријана Раковић. Средњу школу памти као повезану заједницу, право другарство и – смех. Тренутно живи и ради у Београду. Након завршених студија и обавезне праске у Народној банци Србије, запослила се у њој на позицији ИТ пројектанта, што и данас ради. Стечена знања на смеру економски техничар била су чврст темељ за разумевање градива током наставка школовања и даљег усавршавања, као и достизања садашње позиције.

Иако економија није у примарном фокусу моје струке, вештине које сам стекла у средњој школи, првенствено из ускостручних предмета, свакодневно налазе своју примену, како на радном месту, тако и у животу. Како средња школа представља један од степеника ка остваривању успеха у будућности, и искоришћавању сопствених потенцијала, исправан избор је веома битан – додаје Андријана.

Ђорђе Богдановић о својим средњошколским данима проговара из „модних вода“. Сматра да је тај период, када дете прераста у одраслу особу веома занимљив, али и врло битан.

Средња школа ми је нарочито помогла у наставку школовања. С обзиром на то да сам и касније наставио у смеру економије, стечена знања у средњој школи су ми олакшала учење и полагање испита на факултету, пре свега из струковних предмета, али и оних других. Професори који су умели да пренесу знање и мотивишу, као и лична жеља, били су добитна комбинација за брз и лак завршетак студија. После школовања, сопствено усавршавање у сваком погледу је кључ успеха. Школа је само „загревање за утакмицу“ звану живот – објашњава Ђорђе.

Сада, због природе посла, време углавом проводим на релацији више модних центара попут Милана, Париза, Њујорка или Тoкија… у зависности у ком делу године је актуелна пословна сезона у ком граду. То је и исцрпљујуће, али ме истовремено и испуњава. Нова места, нови људи, нова енергија. Још немам најдражи град, сваки има неку своју причу, предност и лепоту, тако да ће ми бити тешко да се скрасим на једном месту.

Текст и слике преузете са сајта https://zlatibor.rs/