Dokle mašta može da dobaci – drugi deo

NASTAVLJAMO SERIJU TEKSTOVA O NAŠIM BIVŠIM UČENICIMA! Danas pročitajte o Žani Žilović i Dragani Ćupović

Duga tradicija Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini ponosno predstavlja uspešne ljude koji su je nekad pohađali.

Ponudila im je takva znanja da su se sa lakoćom upisivali na različite fakultete, odabirali različite profesije koje danas uspešno obavljaju. Sećanje na školu uvek je prijatno, sa toplom preporukom za sve generacije koje dolaze zbog znanja i iskustava koja su sticali kroz nastavu i praksu, i profesora, sa kojima još imaju prijateljski odnos. Mnogo je izuzetnih bivših srednjoškolaca iz Čajetine, a samo neki od njih podelili su svoja zanimljiva iskustva sa nama. Sada, iako rade različite poslove, za svoju polaznu tačku u razvoju ličnosti i napredovanju, svi upiru na srednju školu u Čajetini.

Žana Žilović je diplomirani menadžer u turizmu. Ovo zvanje je stekla na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na koji se upisala nakon završene Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini. Za sobom ima bogato radno iskustvo u agencijama i hotelima, a trenutno je zaposlena na poziciji F&B menadžera u Grand Hotel Tornik Zlatibor. Kaže da kao srednjoškolka nije mogla ni da sanja da će ovakav posao raditi u hotelu sa pet zvezdica. Njena jedina želja bila je da se bavi turizmom i ugostiteljstvom.

– Ugostiteljsko-turističku školu najviše pamtim po izuzetno lepom druženju i bezbrižnom vremenu. Sećam se sjajnih ljudi koje sam imala priliku da upoznam. Poznanstva koja su prerasla u prijateljstva traju i danas. Četiri godine školovanja, bezbroj zanimljivih predmeta, blok nastava stručnih profesora koji svoje znanje na uzbudljiv način i nesebično prenose na svoje učenike učinilo je da moji srednjoškolski dani budu još zanimljiviji. Volela sam geografiju, istoriju, engleski jezik, francuski… zbog profesora koji su na svojstven način umeli da nam prenesu gradivo i prosto nateraju da zavolite te predmete. A škola mi je pružila odličnu osnovu i predznanje da kasnije uspešno i u roku završim fakultet. Rado pamtim i nezaboravne ekskurzija kad smo imali priliku da upoznamo Srbiju i Crnu Goru – kaže Žana ističući da svoj današnji uspeh u poslu duguje požrtvovanim i strpljivim profesorima, posebno iz stručnih predmeta.

 

Dragana Ćupović trenutno živi u Beogradu, student je master studija Ekonomskog fakulteta BU, a na sme- ru Međunarodni ekonomski odnosi na kojem je završila osnovne studije – smer Računovodstvo i revizija. Od novembra prošle godine pohađa „talent program“ Narodne banke Srbije kao praktikant.

– Smatram da je školovanje u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini predstavljalo vrlo dobru osnovu za moj dalji napredak i razvoj. Zahvaljujući posvećenim i požrtvovanim, a pre svega visokoobrazovanim profesorima koji su nesebično delili svoje znanje sa đacima, stekla sam i radne navike koje su mi kasnije pomogle da lakše savladam fakultetske obaveze.

Mlađim generacijama koje žele da napreduju i usavršavaju se u oblasti ekonomije, poručuje da je dobra osnova, u smislu osnovnog znanja, radnih navika i posvećenosti veoma bitna, što Ugostiteljsko-turistička škola u Čajetini pruža

Tekst i slike preuzete sa sajta https://zlatibor.rs/