Екскурзија – Северна Грчка 2018.

image_pdfimage_print

Извештај са екскурзије ученика трећег  разреда

 

Ученици трећег разреда Угоститељско-туристичке школе из  Чајетине посетили су Северну Грчку од 24.-28.10.2018.г .

На око 70 км јужно од Солуна је врло леп град Kатерини а још 6 км даље, на обали мора, најпопуларније летовалиште северне Грчке, Паралија. Иако је релативно млад град, већ је постао омиљено место одмора туриста из разних земаља, различитог узраста и материјалних могућности. Паралија може да оправда свачија очекивања. Обала у њеној регији, богато је прекривена песком са плажама дугачким и по неколико километара. Последњи октобарски дани  нису омели ученике наше Школе  да се купају и уживају на обали. Одмор у овом чувеном летовалишту може да буде моран али и врло активан што су ученици и потврдили. Обишли смо Солун и осетили дух празника посвећеног Светом Димитрију, заштитнику овог града. У цркви Светог Димитрија посебну вредност представљају  катакомбе које датирају још из римског периода где  се могу видети остаци римског купатила . Велику пажњу ученика побудила је посета српском војничком гробљу  Зејтинлик, где им се обратио чувар Ђорђе Михајловић. Након фотографисања, ученици су током слободног времена шетали,  видели Галеријев лук,споменик Александру Македонском, Белу кулу солунску,Аристотелов трг. По повратку у Паралију, панорамски смо обишли село Литохоро у подножју планине Олимп. Током екскурзије посетили смо и Метеоре,  скупина православних манастира у близини грчког града Каламбаке, у западној Тесалији. Манастири су познати по свом несвакидашњем положају на стенама-стубовима и сматрају се највреднијом скупином манастира у Грчкој после Свете горе. Метеори су и на списку културне баштине УНЕСКО.

На екскурзију је ишло 60 ученика образовних профила: кувар, кулинарски техничар, туристички техничар и финансијски администратор са разредним старешинама и гостујућим наставником.

Екскурзија је реализована у организацији ТА“СИМ ТОУРС“ из Ужица, а саобраћајне услуге је извршило СП“ММ ГРАНД ГОЛД“ из Чачка.

Током екскурзије биле су обезбеђене услуге лекара пратиоца и водича.

Све услуге укључене у програм су реализоване у обиму који је уговорен.

Једина замерка ученика према анкетама односе се на смештај, хладно време и понека на храну, возача и водича. Углавном су анкетирани  ученици позитивног мишљења о изабраној дестинацији, садржају програма, професионалности одељенских старешина , лекара , дружењу и проводу.

Остварени су циљеви  и задаци екскурзије:

упознавање културног наслеђа и привредних достигнућа која су у вези са делатношћу школе.

Задаци екскурзије су: упознавање начина живота и рада људи појединих крајева; развијање позитивног односа према: националним, културним и естетским вредностима, позитивним социјалним односима, подстицање испољавања позитивних емоционалних доживљаја.

По резултатима анкете, ученици ове генерације су задовољни реализоаном екскурзијом  и предлажу је и будућим генерацијама.Разредне старешине су похвалиле генерацију коју ће памтити по дружењу, проводу и коректном понашању ученика.