Ekskurzija – Severna Grčka 2018.

Izveštaj sa ekskurzije učenika trećeg  razreda

 

Učenici trećeg razreda Ugostiteljsko-turističke škole iz  Čajetine posetili su Severnu Grčku od 24.-28.10.2018.g .

Na oko 70 km južno od Soluna je vrlo lep grad Katerini a još 6 km dalje, na obali mora, najpopularnije letovalište severne Grčke, Paralija. Iako je relativno mlad grad, već je postao omiljeno mesto odmora turista iz raznih zemalja, različitog uzrasta i materijalnih mogućnosti. Paralija može da opravda svačija očekivanja. Obala u njenoj regiji, bogato je prekrivena peskom sa plažama dugačkim i po nekoliko kilometara. Poslednji oktobarski dani  nisu omeli učenike naše Škole  da se kupaju i uživaju na obali. Odmor u ovom čuvenom letovalištu može da bude moran ali i vrlo aktivan što su učenici i potvrdili. Obišli smo Solun i osetili duh praznika posvećenog Svetom Dimitriju, zaštitniku ovog grada. U crkvi Svetog Dimitrija posebnu vrednost predstavljaju  katakombe koje datiraju još iz rimskog perioda gde  se mogu videti ostaci rimskog kupatila . Veliku pažnju učenika pobudila je poseta srpskom vojničkom groblju  Zejtinlik, gde im se obratio čuvar Đorđe Mihajlović. Nakon fotografisanja, učenici su tokom slobodnog vremena šetali,  videli Galerijev luk,spomenik Aleksandru Makedonskom, Belu kulu solunsku,Aristotelov trg. Po povratku u Paraliju, panoramski smo obišli selo Litohoro u podnožju planine Olimp. Tokom ekskurzije posetili smo i Meteore,  skupina pravoslavnih manastira u blizini grčkog grada Kalambake, u zapadnoj Tesaliji. Manastiri su poznati po svom nesvakidašnjem položaju na stenama-stubovima i smatraju se najvrednijom skupinom manastira u Grčkoj posle Svete gore. Meteori su i na spisku kulturne baštine UNESKO.

Na ekskurziju je išlo 60 učenika obrazovnih profila: kuvar, kulinarski tehničar, turistički tehničar i finansijski administrator sa razrednim starešinama i gostujućim nastavnikom.

Ekskurzija je realizovana u organizaciji TA“SIM TOURS“ iz Užica, a saobraćajne usluge je izvršilo SP“MM GRAND GOLD“ iz Čačka.

Tokom ekskurzije bile su obezbeđene usluge lekara pratioca i vodiča.

Sve usluge uključene u program su realizovane u obimu koji je ugovoren.

Jedina zamerka učenika prema anketama odnose se na smeštaj, hladno vreme i poneka na hranu, vozača i vodiča. Uglavnom su anketirani  učenici pozitivnog mišljenja o izabranoj destinaciji, sadržaju programa, profesionalnosti odeljenskih starešina , lekara , druženju i provodu.

Ostvareni su ciljevi  i zadaci ekskurzije:

upoznavanje kulturnog nasleđa i privrednih dostignuća koja su u vezi sa delatnošću škole.

Zadaci ekskurzije su: upoznavanje načina života i rada ljudi pojedinih krajeva; razvijanje pozitivnog odnosa prema: nacionalnim, kulturnim i estetskim vrednostima, pozitivnim socijalnim odnosima, podsticanje ispoljavanja pozitivnih emocionalnih doživljaja.

Po rezultatima ankete, učenici ove generacije su zadovoljni realizoanom ekskurzijom  i predlažu je i budućim generacijama.Razredne starešine su pohvalile generaciju koju će pamtiti po druženju, provodu i korektnom ponašanju učenika.