Izlet u prirodu umesto kompjutera

preuzeto sa www.zlatiborpress.rs

Učenici srednje Ugostiteljsko turističke škole u Čajetini, koji pohađaju istorijsko geografsku sekciju proteklog vikenda napravili su izlet do manastira Žiča i Vrnjačke Banje. Interesovanje učenika za ovu vrstu vannastavne aktivnosti je veliko, kaže Jelena Marić, profesor geografije, tako da je trenutno pohađa oko 100 učenika. Jedna od mnogobrojnih planiranih aktivnosti je i obeležavanje Dana planete Zemlje, 22. april, povodom koga će biti i realizovan izlet „Vrhovi Zlatibora“.

Osim aktivnosti koje će biti upriličene u školi, 23. aprila učenici će u deset sati krenuti sa Kraljevog trga na Zlatiboru, proći pored naselja „Jelena Anžujska“, Vlaovine, popeti se na vrh Klikić i na Gradinu.prof. jelena maric

„Veliki broj učenika u našoj školi se nikada nije popelo na Gradinu. Meni i mojim kolegama je žao da idemo i obilazimo Grčku, Italiju i susedne zemlje, a da se nikada nismo popeli na vrh koji svakodnevno gledamo iz učionica“, kaže profesorka Marić. Ona je ovom prilikom pozvala svu decu i ljubitelje prirode da im se pridruže i provedu nekoliko sati u prirodi.

Na pitanje koliko je za decu važno da vreme provode u prirodi, Marićka kaže:

„Veoma je važno zato što deca danas mnogo vremena provode za računarima i ispred televizora. Ovako se više druže, jer plašim se da ne zaborave da pričaju. Kada su u prirodi i kada dele ono što su poneli, bilo sendvič ili vodu, dele i neke svoje emocije. Mislim da na taj način učvršćuju drugarstvo i da im iz te škole najviše takvih uspomena ostaje“.

Dragana Rosić, www.zlatiborpress.ps