Извештај са 60. Међународног сајма књига у Београду

sajam-knjiga-beograd
У суботу 31.10.2015.год. ученици и професори Угоститељско туристичке школе посетили су Сајам књига у Београду. На Сајам су ишла 52 ученика из разних одељења и 4 професорке : Бранкица Манојловић, Јасна Прљевић, Весна Кнежевић и Јелена Марић.
• Трајање: 25. октобар – 1. новембар
• 488 директних излагача (излагачи и суизлагачи)
• 421 домаћих директних излагача
• 67 иностраних директних излагача из Русије, Анголе, Белорусије, Босне и Херцеговине, Бразила, Велике Британије, Индије, Ирана, Италије, Јапана, Кине, Немачке, Румуније, Словеније, Француске, Хрватске, Шпаније и Црне Горе
• 943 учесника (излагачи, суизлагачи и заступљене фирме)
Почасни гост је Русија.
Нека од значајнијих дешавања тог, веома посећеног дана на Сајму су била следећа:
Презентација књига објављених поводом 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића, одржана је шестог дана Међународног београдског сајма књига.
Oдржана изузетно значајна трибина о начинима очувања српског језика и језичкој политици. Од чега зависи очување српског језика и зашто је то један од најбитнијих задатака наших културних делатника, говорили су представници Матице српске .
у сали „Иво Андрић“ одржана је трибина под називом „Драго Кекановић: Место (не)припадања“, а разговор са писцем водила је Соња Миловановић.

Aмбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин предао je Отворену књигу Насеру Ехсанију Фариду, првом саветнику и отправнику послова Исламске Републике Ирана у Србији, земље која ће следеће године бити почасни гост Сајма књига.