Izveštaj sa 60. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu

sajam-knjiga-beograd
U subotu 31.10.2015.god. učenici i profesori Ugostiteljsko turističke škole posetili su Sajam knjiga u Beogradu. Na Sajam su išla 52 učenika iz raznih odeljenja i 4 profesorke : Brankica Manojlović, Jasna Prljević, Vesna Knežević i Jelena Marić.
• Trajanje: 25. oktobar – 1. novembar
• 488 direktnih izlagača (izlagači i suizlagači)
• 421 domaćih direktnih izlagača
• 67 inostranih direktnih izlagača iz Rusije, Angole, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Velike Britanije, Indije, Irana, Italije, Japana, Kine, Nemačke, Rumunije, Slovenije, Francuske, Hrvatske, Španije i Crne Gore
• 943 učesnika (izlagači, suizlagači i zastupljene firme)
Počasni gost je Rusija.
Neka od značajnijih dešavanja tog, veoma posećenog dana na Sajmu su bila sledeća:
Prezentacija knjiga objavljenih povodom 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića, održana je šestog dana Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.
Održana izuzetno značajna tribina o načinima očuvanja srpskog jezika i jezičkoj politici. Od čega zavisi očuvanje srpskog jezika i zašto je to jedan od najbitnijih zadataka naših kulturnih delatnika, govorili su predstavnici Matice srpske .
u sali „Ivo Andrić“ održana je tribina pod nazivom „Drago Kekanović: Mesto (ne)pripadanja“, a razgovor sa piscem vodila je Sonja Milovanović.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin predao je Otvorenu knjigu Naseru Ehsaniju Faridu, prvom savetniku i otpravniku poslova Islamske Republike Irana u Srbiji, zemlje koja će sledeće godine biti počasni gost Sajma knjiga.