Извештај са Сајма Винска визија

image_pdfimage_print

У оквиру овогодишњег најеминентнијег винског сајма у региону, Winе Vision by Open Balkan, од 16. до 19. новембра, на Београдском сајму, одржао се и кулинарски спектакл – Food Vision. Хала 5 је током четири сајамска дана била центар окупљања винских и гастрономских експерата, врхунских професионалних и најперспективнијих младих кувара из земаља региона који су се надметали у бројним категоријама под будним оком реномираних интернационалних судија и посетилаца. Осим такмичења посетиоци су могли да уживају у бројним презентацијама и masterclass сесијама најпризнатијих и најцењенијих шефова кухиња.

Food Visionсе реализовао у две тематске целине: такмичарски програм професионалних кувара и ревијална изложбена поставка земаља учесница у Хали 5, и изложбена поставка комерцијалних излагача HоRеCа програма са акцентом на индустрију хране и професионалу опрему и услуге у сектору угоститељства.

У сарадњи са струковним удружењем младих кувара – Junior Chef Club, био је организован и долазак ученика из средњих угоститељских школа, затим такмичења професионалних кувара, као и надметање у кулинарским вештинама за представнике медија и чланове дипломатског кора.

Наша Угоститељско-туристичка школа добила је позив од организатора да организовано посетимо сајам у петак 17. 11. од 12 до 17 часова. Вођа пута била је професорка Софија Павливић Луковић, а од наставника са 50 награђених ученика је кренуло и 5 професора Јелица Кузељевић, Драган Ковачевић, Роса Вукомановић, Љубомир Митрашиновић и Нинослав Манојловић.

sajam2
sajam4

Фестивал је затворен доделом награда програма „Food Vision“, где је у категорији најбољи млади кувар прво место освојила Милица Петрушић, док је у категорији најбољи ресторан прво место додељено ресторану “ГИГ”. Висока пословна школа Лесковац је однела победу у категорији најбољи тим младих кувара, док је у категорији најбољи кувар Chef Food Vision by Open Balkan победник био Младен Пршић.

Специјалне награде добио је ресторан Концепт из Северне Македоније за представљање националне гастрономије, као и „Food Lab Atelje“ из Албаније за гастрономску визију Отвореног Балкана.

sajam6
sajam5

Ученици су уживали у програму, а као најјачи утисак издвојила бих учешће нашег бившег ученика Богдана Бјелића на такмичењу младих кувара, Он је својим примером мотивисао наше ученике да наставе да се образују и напредују у послу и да их следеће године такође сретнемо на сајму у улози такмичара и победника сајма.

Софија Павловић Луковић