Извештај са такмичења на Универзитету Сингидунум

image_pdfimage_print

Десето такмичење из туризма у изради студије случаја одржало се 02.04.2024. године. Наша школа од прошле године узима учешће на овом такмичењу. Тада смо наступали са једним тимом и у конкуренцији 9 тимова освојили друго место и добили наградно путовањењ у Солун.

Ове године са два тима остварили смо одличне резултате. На тему Мој град престоница културе наступили су ученице трећег разреда Јелена Ковачевић, Јелена Кузељевић и Леа Ненадић, које су представиле село Сирогојно као центар културе и осмислиле креативне садржаје и пример дигитализације музеја која би допринела бољој презентацији традиције посебно млађим посетиоцима. Велику захвалност дугујемо колеги Драгану Ковачевићу који се потрудио и помогао нам у презентацији културног наслеђа, обезбедио сирогоњске џемпере, сушено воће, јестиве сувенире и материјал за презентацију. Ученица Леа Ненадић је са мајком припремила послужење за чланове комисије и учеснике, погачу, посну питу, колаче и на тај начин употпунила сам наступ. Ученице су похваљене за уложен труд, идеју и научиле су како да се изборе са тремом како би следеће године њихов јавни наступ био упећатљивији. Освојиле су треће место и добиле поклон ваучер за хотел у Врњачкој бањи који могу искористити за викенд по избору.

C:\Users\Windows User\Desktop\singi.jpg
Прошлогодишњи тим у мало измењеном саставу – Лука Младеновић, Марта Раденовић и Јелена Смиљанић представио је Златибор као Националну престоницу културе и освојио прво место у конкуренцији 17 тимова из Западне Србије и Београда. Њихово решење и предлог културне руте Стаза Ршумовог детињства изазвало је велику пажњу и одушевљење како жирија, тако и колега и ученика који су били на такмичењу. На најбољи могући начин одговорили смо на задату тему, док је већи број тимова само презентовао постојеће културне садржаје. Велико хвала упућујемо професорки Бранкици Манојловић, без чијег креативног рада на визуелизацији стазе не бисмо успели довољно добро да представимо идеју. Свакако сам приказ стазе допринео је оваквом успеху у укупном пласману. Захваљујемо се и Туристичкој организацији Златибор, који су саслушали нашу идеју, помогли нам у осмишљавању самог наступа и обезбедили поклон кесе за чланове жирија. Само оваквим тимским радом и сарадњом остварују се запажени резултати. Тим је за награду добио путовање у Будимпешту од 15-20. маја.

Софија Павловић Луковић