Извештај са такмичења у Новом Саду


Савез самосталних синдиката Србије – Самостални синдикат угоститељства и туризма Србије упутио је позив Угоститељско туристичкој школи у Чајетини да од 30. новембра до 2. децембра учествује на 33. збору угоститељских и туристичких радника Србије, који ће бити саставни део Сајма туризма на Новосадском сајму.


Организатор догађаја је Удружење за очување, унапређење и развој угоститељства и туризма Републике Србије. Догађај се одржава у простору Златне дворане Новосадског сајма у којој је планирано, такмичење, проглашење победника са уручењем признања и свечаности – Отварање и Додела признања. Отварање је заказано за 30. новембар за 12 часова.


Учесници су се такмичили у следећим досциплинама: Обављање рецепцијских послова, Припремање барске мешавине, Услуживање свечаног ручка, Презентација и послуживање белих, црвених и пенушавих вина, Такмичење конобара у постављању столова, Такмичење посластичара у изради експоната посластичарских радова, Такмичење пекара у изради разних врста пецива и пекарских производа, Припремање националног јела, Такмичење ресторана у припремању и послуживању свечаног менија од 4 ганга, Припремање јела у котлићу, Карвинг и Такмичење кувара у изради куварских експоната класичне кухиње. Свака екипа је могла да пријави максимално два рада по дисциплини. Пехари, медаље, дипломе и захвалнице најбољима су уручени на Свечаној вечери, 1. децембра од 20 часова. Наш тим који су поред ученика чинили и професори Нинослав Манојловић и Софија Павловић Луковић такмичили су се у две категорије и сајам и такмичеwе посетили само 1. 12. до 17 часова.


Нашу школу су представљала три ученика : Павле Павловић, кулинарски текничар завршне године у категорији Припремање јела у котлићу, и Јелена Ковачевић и Нађа Гавриловић смера туристичко-хотелијерски техничар, ученице трећег разреда у категорији Обављање рецепцијских послова. Од укупно 300 бодова, наши ученици су освојили 292 бода и сви понели прелепе утиске и златне медаље.

Софија Павловић Луковић