Песничке ватре златиборске

image_pdfimage_print

Извештај са манифестације „Песничке ватре златиборске“ 

Традиционална манифестација „Песничке ватре златиборске“ у част 130 година од рођења Милоша Црњанског и овогодишњег добитника Повеље „Песничких ватри златиборских“ песника Селимира Радуловића,  одржана je  у недељу 22. октобра на Златибору. 

 Манифастација je започела паљењем ватре на Шуматном брду, код Споменика, у 18.30 часова, коју је упалио добитник Повеље Селимир Радуловић,  док је поетско вече  одржано у Културном центру на Златибору са почетком у 19.30 часова. 

О добитнику Повеље Песничких ватри Селимиру Радуловићу говорио је  председник Матице српске Драган Станић, стихове добитника Повеље говорио је Првак драме Ужичког народног позоришта Слободан Љубичић и ученица Угоститељско туристичке школе из Чајетине Јелена Ковачевић, у оквиру манифестације учествовали су  и песници који бораве у Србији на Међународном сусрету писаца, завичајне песникиње, док је драмски и филмски уметник Лазар Ристовски говорио стихове Црњанског из поеме “Стражилово“. 

Наша ученица, Јелена Ковачевић је говорила стихове награђеног песника. Присутнима се обратио и председник општине Стаматовић. Уживали смо у интерпретацији гошће из Украјине. Професорка и песникиња Марија Вуловић је надахнуто говорила своје стихове као и песникиња ИЗ Чајетине Мирјана Ранковић Луковић. Заједничка тема која је објединила њихове песме је Црњански. 

Тања Лазић