ПОСЕТА И ОБИЛАЗАК БИБЛИОТЕКЕ „ЉУБИША Р. ЂЕНИЋ“

image_pdfimage_print

    Ученици, одељења 1-4, образовни профил туристички техничар, посетили су библиотеку „Љубиша Р. Ђенић“ и изложбу под називом „Надежда. Истина и слобода“, у Културном центру у Чајетини. Посету су организовале предметне наставнице Неранџа Јовичић и Јела Павловић.

    Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ је установа културе са дугом традицијом. Карактеристична је по томе што у свом фонду осим књига има и Музејску збирку, основану 1951. године.

    Овај мали музеј обавља делатност сакупљања, заштите, чувања, проучавање и презентације предмета из богате културно-историјске баштине златиборске регије.

     Музејски фонд обухвата преко 1200 предмета разврстаних у историјску, етнографску, уметнику и природњачку збирку, као и архивску грађу са преко 2000 архивских докумената из периода 19 и 20 века.

     Потом смо посетили изложбу у Културном центру у Чајетини, под називом „Надежда. Истина и слобода“, ауторке Мирјане Рацковић.

     Том приликом ученица Сања Војиновић, рецитовала нам је песму Десанке Максимовић „Грачаница“, са којом је и отворила изложбу на Златибору и Лена Јеремић је рецитовала песму „Плава Гробница“.

     Након обиласка уследило је фотографисање и резимирање утисака.

Неранџа Јовичић