Poseta Sajmu knjiga 2017

IZVEŠTAJ SA POSETE SAJMU KNJIGA U BEOGRADU 28.10.2017.

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto krajem oktobra već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja.

jeca2

Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.

Važno obeležje Sajma knjiga je bogat prateći program. Kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribune, stručnoj i širokoj publici učesnici predstavljaju niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulture.

Sajam je održan pod sloganom „Ključ je u knjigama“ Na sajmu je bilo 450 izlagača,domaćin je bila nemačka književnost. Obeležena je stogodišnjica smrti Milutina Bojića i Vladislava Petkovića Disa, 50 godina romana „Derviš i smrt“, 170 godina Gorskog vjenca itd.

Na sajam je išlo 75 učenika, direktorka škole i 3 profesorke.

Posle obilaska sajma otišli smo na Kalemegdan i u Knez Mihailovu ulicu.

Iz Beograd smo krenuli oko 17 časova.

Učenici su pokazali zadovoljstvo nakon ovako provedenog dana. O tome govore brojne fotografije napravljene na današnjem izletu.

                                                                                              Jelena Marić