Посета Сајму књига 2018.

image_pdfimage_print

У суботу 27.10.2018.год. чланови Историјско-географске секције посетили су Сајам књига. На Сајам су ишла 52 ученика,  3 професорке и директорка школе.
Почасни гост 63. Међународног београдског сајма књига, са слоганом „Радост читања“ је Краљевина Мароко. У централном делу хале 2 Краљевина Мароко је представила своју вишевековну традицију и културну разноврсност – дела научника, писаца, песника и уметника, као и домете динамичног развоја у култури, а посебно у издавачкој области.
На овогодишњем сајму је обележено 150 година од рођења песника Алексе Шантића, 200 година од објављивања „Вуковог рјечника“, 125 година од рођења писца Милоша Црњанског, 150 година од рођења и 75 година од смрти Михаила Петровића Аласа.
У оквиру пројекта представљања активности у култури градова Србије у 2018. години у петак, 26. октобра на Платоу Бранка Миљковића у хали 1а Ниш је представио своје институције, фестивале, уметнике и издаваче.
На сајму су у четвртак додељена традиционална признања. Награда за издавача године уручена је “Прометеју” из Новог Сада и “Службеном гласнику”, док је за издавачки подухват године проглашена књига “Црњански – биографија једног осећања” Мила Ломпара, у издању “Православне речи”.
Добро осмишљену и изузетно опремљену књигу “Душа вина” представио је “Службени гласник”. Књигу је приредио Славиша Орловић а о духу и филозофији вина, о култури и души овог божанског пића пишу Александар Гаталица, Владимир Пиштало, Жарко Требјешанин, Ратко Божовић, Сања Домазет, Михајло Пантић, Јовица Аћин, Драган Јовановић Данилов, сликар Милан Туцовић…
– Однос према вину је увек дубоко личан и ретко безличан. Аутори текстова били су инспирисани вином. За једне је вино истина, за друге је у вину тајна – рекао је Орловић.
Земља домаћин следеће године ће бити Египат.
Након посете Сајму секцијаши су наставили обилазак Београда (Калемегдан и Кнез Михаилова).Видно задовољни, по повратку у Чајетину, питали су: “Шта је следеће у плану наше секције?”

44946584_2204876456415222_6556109518252539904_o

На Сајам ишле Вишња Смиљанић, Вера Ратковић и Софија Павловић Луковић.

Извештај поднела

Јелена Марић