Предавање на тему безбедности у саобраћају

У оквиру својих активности, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина уприличио је предавање у Средњој Угоститељско-туристичкој школи у Чајетини. Циљ организовања оваквог догађаја јесте тежња СЗБС , али и читаве локалне заједнице , да се смањи негативна статистика саобраћајних незгода у којима учествују пре свега млади.

Са великом жељом да се наши млади сачувају и да буду што безбеднији у саобраћају, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина организовао је трибину у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја. У сусрет новогодишњим празницима и са жељом да се број саобраћајних незгода на територији општине Чајетина смањи, трибина се одржала у Средњој Угоститељско-туристичкој школи.

„Карактеристика младих возача јесте недовољно искуство, бунт неношења заштитних система, вишак адреналина који желе да изразе притиском на папучицу гаса, вожња под дејством алкохола у току турбулентних година. Ништа од тога ми не можемо да променимо али желимо код њих да изазовемо тај осећај одговорности и свести о могућим последицама“, рекао је Срђан Радовић, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

Гост-предавач био је Милан Митић, који је тешку саобраћајну несрећу доживео у својој 22 години возећи мотоцикл у алкохолисаном стању без кациге. Након 40 дана проведених у коми и осмомесечних психофизичких вежби, наставио је живот с тим да сада има 60 посто инвалидности. Са жељом да обиђе све школе у Србији, основао је Удружење „Милан Митић – један у 10 милиона“ за едукацију, промоцију безбедности у саобраћају и помоћ повређенима.

„Циљ ове трибине је превенција у саобраћају. Ја ћу испричати моју причу како млади то не би поновили. Видим да су бурне реакције и било је ситуација где се након мог говора дечко онесвестио и надам се да је то неки знак да су схватили и да то никад неће урадити“, каже Милан Митић, гост предавач.

На основу извештаја о показатељима стања безбедности саобраћаја општине Чајетина у периоду од 2016. до 2020. године, највише настрадалих возача, путника и бициклиста је међу лицима старости од 15-30 година. Укупан број саобраћајних незгода је 483, број погинулих лица 23 а број повређених 326.

Данка Миловановић

*преузето са https://zlatiborpress.rs/