Predavanje na temu bezbednosti u saobraćaju

U okviru svojih aktivnosti, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina upriličio je predavanje u Srednjoj Ugostiteljsko-turističkoj školi u Čajetini. Cilj organizovanja ovakvog događaja jeste težnja SZBS , ali i čitave lokalne zajednice , da se smanji negativna statistika saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju pre svega mladi.

Sa velikom željom da se naši mladi sačuvaju i da budu što bezbedniji u saobraćaju, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina organizovao je tribinu u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. U susret novogodišnjim praznicima i sa željom da se broj saobraćajnih nezgoda na teritoriji opštine Čajetina smanji, tribina se održala u Srednjoj Ugostiteljsko-turističkoj školi.

„Karakteristika mladih vozača jeste nedovoljno iskustvo, bunt nenošenja zaštitnih sistema, višak adrenalina koji žele da izraze pritiskom na papučicu gasa, vožnja pod dejstvom alkohola u toku turbulentnih godina. Ništa od toga mi ne možemo da promenimo ali želimo kod njih da izazovemo taj osećaj odgovornosti i svesti o mogućim posledicama“, rekao je Srđan Radović, Savet za bezbednost saobraćaja opštine Čajetina.

Gost-predavač bio je Milan Mitić, koji je tešku saobraćajnu nesreću doživeo u svojoj 22 godini vozeći motocikl u alkoholisanom stanju bez kacige. Nakon 40 dana provedenih u komi i osmomesečnih psihofizičkih vežbi, nastavio je život s tim da sada ima 60 posto invalidnosti. Sa željom da obiđe sve škole u Srbiji, osnovao je Udruženje „Milan Mitić – jedan u 10 miliona“ za edukaciju, promociju bezbednosti u saobraćaju i pomoć povređenima.

„Cilj ove tribine je prevencija u saobraćaju. Ja ću ispričati moju priču kako mladi to ne bi ponovili. Vidim da su burne reakcije i bilo je situacija gde se nakon mog govora dečko onesvestio i nadam se da je to neki znak da su shvatili i da to nikad neće uraditi“, kaže Milan Mitić, gost predavač.

Na osnovu izveštaja o pokazateljima stanja bezbednosti saobraćaja opštine Čajetina u periodu od 2016. do 2020. godine, najviše nastradalih vozača, putnika i biciklista je među licima starosti od 15-30 godina. Ukupan broj saobraćajnih nezgoda je 483, broj poginulih lica 23 a broj povređenih 326.

Danka Milovanović

*preuzeto sa https://zlatiborpress.rs/