Prezentacija obrazovnih profila

PREZENTACIJA OBRAZOVNIH PROFILA KOJI SE ŠKOLUJU U UGOSTITELJSKO-TURISTIČKOJ ŠKOLI U ČAJETINI

Na osnovu plana promocije upisa učenika u školskoj 2018/2019. godini, planirali smo da promociju obrazovnih profila i drugih aktivnosti naše škole izvršimo na jedan nov i drugačiji način. Cilj ovakvog načina predstavljanja je da poslove i zadatke kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, predstavimo sadašnjim učenicima osmog razreda na konkretnim i praktičnim primerima.

Direktorka škole, nastavnici i učenici naše škole, u saradnji sa predstavnicima lokalne turističke privrede, predstavili su učenicima osmog razreda, nastavne planove i programe, način rada škole, vannastavne aktivnosti učenika, uslove za realizaciju svih vidova praktične nastave, mogućnosti zapošljavanja, daljeg školovanja i usavršavanja.

Jedna grupa učenika, osmog razreda, sa odeljenjskim starešinom i nastavnicom stručnih predmeta, Nerandžom Jovičić, posetila je Studentsko odmaralište „Ratko Mitrović”, na Zlatiboru. U ovom odmaralištu trenutno radi veliki broj naših bivših učenika, koji su se odmah po završetku školovanja zaposlili ili nastavili školovanje, pa zaposlili.

Druga grupa učenika, osmog razreda, sa odeljenjskim starešinom i Direktorkom škole, Višnjom Smiljanić, posetila je odmaralište „Dunav turist“ na Zlatiboru. Budućim srednjoškolcima se obratio Direktor odmarališta, Duško Kovačević, takođe naš bivši učenik.

Pored predstavljanja profila, ličnih i profesionalnih osobine kuvara, konobara, recepcionera, menadžera u turizmu i hotelijerstvu, administrativnog osoblja – komercijalista, zaposleni i u jednom i u drugom odmaralištu su nam predstavili celokupnu ponudu i sadržaje odmarališta.

Zaključak predstavnika Ugostiteljsko-turističke škole i lokalne ugostiteljsko-turističke privrede je da su ovo profili koji su potrebni postojećem tržištu rada na Zlatiboru i šire. Učenici predloženih obrazovnih profila imaju izuzetne uslove za obrazovanje u skladu sa svim propisanim standardima. Škola pored školske radionice ima i kabinete opremljene najsavremenijim nastavnim sredstvima i opremom. Tako da učenici potrebna znanja i praktične veštine stiču kako u školi tako i na praktičnoj nastavi, koja se realizuje u velikom broju objekata na Zlatiboru i u Užicu.

Nakon obilaska odmarališta, razgovarali smo sa budućim srednjoškolcima. Svi su zadovoljni posetom i obilaskom, načinom rada u objektima, kao i samom promocijom obrazovnih profila.

Mi smo im poželeli puno uspeha na završnom ispitu i da upišu obrazovni profil, koji vole i žele.

 

       

Čajetina, 25. april 2018. godine.

Višnja Smiljanić

Nerandža Jovičić