Radionica o nasilju

Srednja Ugostiteljsko-turistička škola iz Čajetine se, kao i većina škola u Srbiji, ali i škola širom sveta, susreće sa nekim oblicima vršnjačkog nasilja, ali je to, prema rečima profesorke Danijele Mijailović, retko i sporadično. Obično je reč o verbalnom nasilju. Ova negativna društvena pojava sve se ozbiljnije shvata pa se spram toga i reaguje uz pomoć Tima za borbu protiv nasilja. U projekat borbe protiv nasilja u školama uključuju se i sami učenici tražeći, na razne načine, rešenje za probleme svojih vršnjaka.milac3

U okviru projekta borbe protiv nasilja u školama, učenici Srednje Ugostiteljsko-turističke škole iz Čajetine su održali treću po redu radionicu u ovoj školskoj godini. Predstavnici prvog razreda škole odabrali su da se svojim drugovima obrate kroz osmišljene situacije i tako pošalju poruku vršnjacima o ovoj nemiloj društvenoj pojavi uz pomoć svoje profesorke Danijele Mijailović.

IMG_0453
Kao i većina škola u Srbiji, ali i škola širom sveta, i čajetinska srednja škola se , s vremena na vreme, susreće sa nekim oblicima vršnjačkog nasilja. Obično je reč o verbalnom nasilju. Ova negativna društvena pojava sve se ozbiljnije shvata pa se spram toga i reaguje uz pomoć Tima za borbu protiv nasilja u kojem se nalaze direktorka, školski pedagog i tri profesora. Uz saradnju sa učenicima i roditeljima, predupređuje se vršnjačko nasilje a jača se i svest učenika o posledicama ovakvih pojava i važnosti njihovog sprečavanja. Ono što je osnovna poruka, jeste to da se o nasilju ne sme ćutati. Ne smemo dozvoliti da postanemo žrtve, jer ubrzo sve postaje začarani krug iz koga se ne vidi izlaz.

Mirjana Ranković Luković