Stručna poseta Stopića pećini i Sirogojnu

Stručna poseta i obilazak Stopića pećine i muzeja na otvorenom „Staro selo Sirogojno“

Učenici prvog razreda, obrazovni profil turistički tehničar, u okviru blok nastave iz Agencijskog i hotelijerskog poslovanja organizovano su posetili Stopića pećinu i muzej na otvorenom „Staro selo Sirogojno“ u Sirogojno. Poseta je realizovana 22. maja 2018. godine, u organizaciji predmetnih nastavnica Jelene Marić, Nerandže Jovičić i pedagoga škole Branke Sokić. Na taj način je ostvarena korelacija između nastavnih sadržaja iz stručnog modula Plasiranje lokalne turističke ponude i predmeta geografija.

Realizovali smo sledeći program stručne posete i obilaska.

Pošli smo u 09:00 časova ispred Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini ka Rožanstvu. Po dolasku u Rožanstvo obišli smo Stopića pećinu i imali slobodno vreme za fotografisanje i uživanje u prelepoj prirodi. Nastavili smo putovanje ka Sirogojnu. U Sirogojnu smo najpre obišli crkvu posvećenu svetim apostolima Petru i Pavlu, zatim  smo u pratnji kostosa obišli Muzej na otvorenom «Staro selo» Sirogojno. Muzej predstavlja  jedan svojevrsan album uspomena, u kojem se prikazuje arhitektura, unutrašnje uređenje zgrada, način privređivanja i organizacija porodičnog života ljudi zlatiborskih sela, iz perioda 19. veka. Obišli smo kuće, zgrade, mlekar, salaš, ambar, krčmu i galeriju.

Nismo izostavili ni prodavnicu suvenira, u kojoj smo kupili prelepe magnete i suvenire za uspomenu na ovaj divan, sunčani, majski dan.

 

 

 

Odeljenje I-4 – turistički tehničari

Jelena Marić

Nerandža Jovičić

Branka Sokić