Stručna poseta

Stručna poseta i obilazak Stopića pećine, muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i muzeja pletilja

Godišnjim planom rada, praktične nastave u bloku, iz stručnog predmeta Agencijsko i hotelijersko poslovanje, stručni modul Plasiranje lokalne turističke ponude, planirano je da učenici prvog razreda, obrazovni profil turističko-hotelijerski tehničar posete Stopića pećinu, crkvu posvećenu svetim apostolima Petru i Pavlu, muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno i muzej pletilja u Sirogojnu.

Stručna poseta je realizovana 16. maja 2019. godine. Posetu su organizovale predmetine nastavnica Valentina Janković i Nerandža Jovičić i odeljenjski starešina Ružica Topalović, u saradnji sa Turističkom organizacijom „Zlatibor“. Ukupno je išlo 26 učenika. Nekoliko učenika je imalo zadatak da simuliraju ulogu lokalnog vodiča za vreme posete planiranim turističkim vrednostima.

Tokom stručne prakse realizovan je sledeći program.

Pošli smo u 09:00 časova ispred Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini ka Rožanstvu. Po dolasku u Rožanstvo obišli smo Stopića pećinu. Učenici su imali zadatak da nam ispričaju neke zanimljive informacije o Stopića pećini. Ona je prirodna truistička atrakcija koja se nalazi na severo-istočnoj strani planine Zlatibor. Dugačka je 1.961 metar i spada u grupu od dvadesetak najvećih pećina u Srbiji. Stopića pećina proglašena je Spomenikom prirode prve kategorije. To je, zapravo, rečna pećina kroz koju protiče ponornica Trnavski potok. Ulaz u Stopića pećinu nalazi se sa desne strane rečice Prištavice, na krečnjačkoj litici visokoj 50 metara. Ulaz u pećinu je na nadmorskoj visini od 771. metar. Širina otvora iznosi 30 do 40 metara, a visina 18 metara. Pećina je poznata i po bigrenim kadama. Ove kade svojom specifičnošću predstavljaju zaštitini znak pećine a nastale su taloženjem krečnjaka. To su udubljenja oivičena kamenim zidovima, odnosno vijugama, rumenkastim bigrenim naborima u kojima se nakuplja voda, koja se kaskadno preliva iz kada. Na ulasku u Stopića pećinu dočeka nas je i strični truristički vodič koji nama je pokazao celu pećinu i koji je ispričao još neke zanimljive činjenice o samoj pećini. Učenici su nakon obilsaka pećine imali slobodno vreme za fotografisanje i uživanje u prelepoj prirodi. Nastavili smo putovanje ka Sirogojnu.

Po dolasku u Sirogojno, selo koje 26 kilometara udaljeno od turističkog centra Zlatibor, obišli smo crkvu posvećenu svetim apostolima Petru i Pavlu.

Nakon toga smo u pratnji kustosa obišli Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno. Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu i one sačinjavaju stalnu muzejsku postavku formiranu u dve zlatiborske okućnice. Drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im je namena promenjena, adaptirane su i prilagođene turističkim potrebama. To su dvorana, prodavnica suvenira, krčma, apartmanske zgrade…

Muzejska postavka zlatiborskih brvnara predstavlja svedočanstvo kulture stanovanja u zlatiborskom kraju u 19. i početkom 20. veka. U to vreme živelo se u zadrugama koje su brojale i do 50 članova, a zlatiborsku okućnicu sačinjavao je veliki broj manjih objekata raspoređenih oko „glavne kuće“.

Obišli smo kuće, zgrade, mlekar, salaš, ambar, krčmu i galeriju. Nismo izostavili ni prodavnicu suvenira, u kojoj smo kupili magnete, razglednice i suvenire za uspomenu.

U zlatiborskom kraju žene su oduvek same obrađivele vunu, od runa do kudelje, prele, tkale i plele bližnjima pokrivke i odeću, tople vunene čarape, rukavice, šalove, a onda su došli i džemperi. Svoje rukotvorine žene iz Sirogojna su predstavile širom sveta. Njima u čast osnovan je Muzej pletilja, koji smo mi danas posetili.

Nakon obilaska imali smo slobodno vreme za degustaciju specijaliteta ovog kraja, šetnju, druženje i fotografisanje.

Tokom vožnje sumirali smo rezultate posete. Realizovali smo planirani program, ciljeve i zadatke posete. Učenici su stekli nova stručna i praktična znanja, a njihovo raspoloženje nije pokvarila ni sitna kiša koja je tokom putovanja padala.

U Čajetinu smo doputovali oko 13:00 časova.

IMG_4946

IMG-81f6c46effc95e625dbb5fcd2b8c714f-VIMG_4940

 

 

 

Odeljenje I-4 – turističko-hotelijerski tehničari

Valentina Janković

Nerandža Jovičić

Ružica Topalović