Светски дан туризма у нашој школи

image_pdfimage_print

Обележавање Светског дана туризма у нашој школи

Међународни дан обежавања Светског дана туризма 2022. године има једну посебну тему, Преиспитајте туризам! Ове године фокус је на поновном промишљању и преиспитивању ове индустрије, како у смислу величине тако и у смислу важности. Република Индонезија је домаћин овогодишњег одржавања.

Поред држава чланица УНWТО-а, позвани су сви учесници из целог приватног сектора да присуствују манифестацији, како би промовисање овог сектора било што потпуније. Свако треба да својим примером и добром праксом да допринос, јер је како знамо ова индустрија у великој мери оштећена и пандемијом и актуелном кризом у Украјини.
Туризам има велики потенцијал, и заједничка је одговорност и обавеза да се он у потпуности искористи на прави начин, изјавио је генерални секретар UNWTO-a Zurab Pololikashvili. Преиспитајте туризам! је обавеза свих страна које су укључене, од влада и компанија, преко туристичких агенција до самих туриста.
Светски дан туризма се одржава 27. септембра сваке године од 1980. године. Тај датум обележава годишњицу усвајања Статута Организације 1970. године, чиме је оформљен пут оснивања УНWТО-а пет година касније.
У склопу рада Ученичког парламента И професора стручних предмета, низом активности обележили смо овај дан. У кабинету куварства, ученици су на развученом тесту направили приказ светских зачина распоређених на територијама нацртаних земаља у којима су настали и у којима се данас највише користе. Професорка Бранкица Манојловић јестивом бојом је на тесту осликала карту света, а придружила нам се и професорка географије Јелена Турудић, па је рад на тесту уједно био и начин да се утврди градиво и да се за ученике приреди квиз о познавању земаља света.

Професори куварства Драган Ковачевић, Роса Вукосављевић И Небојша Крповић су нам помогли да ову сјајну ученичку идеју спроведемо и посветимо дан причи о будућем развоју туризма.
У кабинетима за агенцијско и хотелијерско пословање на часовима Нерандзе Јовичич и Софије Павловић Луковић као и на часовима изборног предмета туристичке дестинације света професорке Весне Кнежевић, припремали смо занимљивости, симболе и обичаје у одређеним туристичким дестинацијама и приказали резултате истраживања на хамер папирима у облику отвореног кофера које смо изложили у ходнику.

 

 

 

 

 

 

 

Софија Павловић Луковић