СВЕТСКИ ДАН ТУРИЗМА

image_pdfimage_print

ОБЛЕЖАВАЊЕ СВЕТСКОГ ДАНА ТУРИЗМА

(КОРЕЛАЦИЈА АГЕНЦИЈСКО И ХОТЕЛИЈЕРСКО ПОСЛОВАЊЕ И ТУРИСТИЧКА СЕКЦИЈА)

      Поводом обележавања 130. година, развоја туризма на Златибору, предметне наставнице Неранџа Јовичић и Софија Павловић Луковић, у одељењу III-4, образовни профил туристичко-хотелијерски техничар, планирале су да практичну наставу 18.09.2023. године, посвете овом јубилеју. План је био посета и обилазак „Краљеве чесме“ на Златибору, мето на коме је почео развој туризма.

    Састали смо се на Краљевом тргу и отишли смо до ,,Краљеве чесме’’, где су ученици презентовали задате задатке. Испричали су о географским карактеристикама Златибора, развоју туризма на Златибору, Краљевој чесми, смештајним капацитетима, туристичким манифестацијама, конгресном туризму, спортском туризму и другим туристичким вредностима Златибора.

     Потом смо у Културном центру посетили изложбу „Вез од стакла“.
     Након посете ученици су имали задатак да напишу извештај и презентују на наредном блоку часова. Два најбоље урађена извештаја, са илустрованим фотографијама, урадиле су ученице Јелена Ковачевић и Милица Старчевић.
     

      Ученици првог разреда, образовни профил туристички техничар, израдили су пано, тако што су навели и објаснили кључне појмове (туризам, туриста, туристичко тржиште, туристичка тражња, туристичка понуда и Томас Кук).

    Са ученицима је изведен закључак о значају развоја туризма: Развој туризма има велики економски, културни, политички и друштвени значај.

     Ове године и туристичка секција је узела учешће у обележавању овог важног датума, јер туризам је значајан и за ученике, било да су у улози путника или будућих туристичких радника.

   У школи смо одабрали да тема буде посвећења великом јубилеју лакалне туристичке привреде – 130 година развоја туризма на Златибору.

   Ученици првог разреда су урадили пано на коме су представили почетке развоја туризма на Златибору. Поставили су старе разгледнице.

   Ученица, Лена Јеремић, је презентовала пано и на часу Агенцијског и хотелијерског пословања, у трећем разреду, образовни профил, туристичко-хотелијерски техничар.

   Пано је потом изложен на инфо-табли школе.

Неранџа Јовичић