Učenici pišu: Ekskurzija u Trebinje

Ekskurzija u Trebinje

Na ekskurziji treće godine Ugostiteljsko-turističke škole Čajetin, a na putu za Trebinje koje nam je bilo krajnje odredište, obišli smo manastir Dobrun, Višegrad, Tjentište ,hercegovačku Gračanicu i manastir Tvrdoš.Ovo nam je prva ekskurzija posle četiri godine i radovali smo se da obiđemo mesta koja do tada nismo nikada posetili.

Manastir Dobrun koji se nalazi na putu Užice-Višegrad, podignut je 1343. godine i u to vreme imao je 720 monaha.Stradao je od strane turaka 1393.godine, da bi ga kasnije obnovili Despot Stefan Lazarević i kneginja Milica.Manastir ima zanimljivu istoriju, nekoliko puta je obnavljan nakon stradanja i u Prvom i Drugom svetskom ratu.Odatle polazimo ka Višegradu koji je od davnina predstavljao važnu tačku na putu Dubrovnik-Sarajevo-Niš.Prošetali smo višegradskim mostom i ponovo proživeli Andrićev roman ,,Na Drini Ćuprija“, inače veliku zadužbinu Mehmed-paše Sokolovića.

Naravno nezaobilazan je bio obilazak Andrićgrada, replike kamenog srednjovekovnog grada, inspirisanog delima i likovima našeg nobelovca Ive Andrića, a u čijem je arhitektonskom rešenju učestvovao čuveni reditelj Emir Kusturica.Bili smo pod utiskom ovig vremeplova kroz istoriju ovog mesta.

Put nas je naneo i na Tjentište gde smo obišli Memorijalni spomen-kompleks podignut  borcima koji su učestvovali u bici na Sutjesci. U njegovom podnožju sahranje su kosti više od 3.000 boraca iz 16 partizanskih brigada, a koje su proglašene brigadama-herojima.

Sledećeg dana stižemo na brdo Crkvinu u manastir hercegovačka Gračanica, izgrađenu 2000. godin, gde su preneti posmrtni ostaci pesnika Jovana Dučića, po njegovoj poslednoj želji, da počiva u svom rodnom gradu. Sa Crkvina, uživali smo u neverovatnom pogledu na Trebinje i njegovu magičnu reku Trebišnjicu.

Nastavili smo put do manastira Tvrdoš, crkvice koja datira iz IV veka, a čiji temelji se još vide. Sam manastir podignut je 1509.godine, a oslikao ga je freskama dubrovački živopisac Vice Lovrov.

Istog dana stižemo u Trebinje, najjužniji grad Republike Srpske odnosno BiH. Smešten je ispod planine Leotar na obodu Trbinjskog polja, u dolni Trebišnjice, reke ponornice, koja protiče kroz grad. Tom prilikom,  posetili smo Muzej Hercegovne Trebinje, u kome je izložen veliki broj eksponata koji svedoče o uticaju različitih kultura i civilizacija, od praistorije do savremenog doba.

Trebinje je čuveno i po Starom gradu poznatom kao Kastel i nastao je početkom XVIII veka. Ovo mesto značajno je za razvoj grada jer se oko njega u tursko vreme počelo formirati manje trgovačko naselje .Nad ulaznom kapijom nalazio se pokretni most koji je vodio preko kanala u koji je dovedena voda iz Trebišnjice. Arhitektonski stil u središnjem delu grada ukazuje nam na ukrštanje orijentalnih i mediteranskih uticaja.Ovo je jedna od važnijih turističkih atrakcija, zajedno sa Džamijom koja se nalazi unutar Starog grada.

U  povratku smo ponovo obišli Tjentište i Višegrad, a sve što smo videli i doživeli zabeleženo je na fotografijama koje će nas podsećati na ovo putovanje.

Teodora Tomović

Kristina Tanasković

  III4