Ученици пишу: Екскурзија у Требиње

image_pdfimage_print

Екскурзија у Требиње

На екскурзији треће године Угоститељско-туристичке школе Чајетин, а на путу за Требиње које нам је било крајње одредиште, обишли смо манастир Добрун, Вишеград, Тјентиште ,херцеговачку Грачаницу и манастир Тврдош.Ово нам је прва екскурзија после четири године и радовали смо се да обиђемо места која до тада нисмо никада посетили.

Манастир Добрун који се налази на путу Ужице-Вишеград, подигнут је 1343. године и у то време имао је 720 монаха.Страдао је од стране турака 1393.године, да би га касније обновили Деспот Стефан Лазаревић и кнегиња Милица.Манастир има занимљиву историју, неколико пута је обнављан након страдања и у Првом и Другом светском рату.Одатле полазимо ка Вишеграду који је од давнина представљао важну тачку на путу Дубровник-Сарајево-Ниш.Прошетали смо вишеградским мостом и поново проживели Андрићев роман ,,На Дрини Ћуприја“, иначе велику задужбину Мехмед-паше Соколовића.

Наравно незаобилазан је био обилазак Андрићграда, реплике каменог средњовековног града, инспирисаног делима и ликовима нашег нобеловца Иве Андрића, а у чијем је архитектонском решењу учествовао чувени редитељ Емир Кустурица.Били смо под утиском овиг времеплова кроз историју овог места.

Пут нас је нанео и на Тјентиште где смо обишли Меморијални спомен-комплекс подигнут  борцима који су учествовали у бици на Сутјесци. У његовом подножју сахрање су кости више од 3.000 бораца из 16 партизанских бригада, а које су проглашене бригадама-херојима.

Следећег дана стижемо на брдо Црквину у манастир херцеговачка Грачаница, изграђену 2000. годин, где су пренети посмртни остаци песника Јована Дучића, по његовој последној жељи, да почива у свом родном граду. Са Црквина, уживали смо у невероватном погледу на Требиње и његову магичну реку Требишњицу.

Наставили смо пут до манастира Тврдош, црквице која датира из IV века, а чији темељи се још виде. Сам манастир подигнут је 1509.године, а осликао га је фрескама дубровачки живописац Вице Ловров.

Истог дана стижемо у Требиње, најјужнији град Републике Српске односно БиХ. Смештен је испод планине Леотар на ободу Трбињског поља, у долни Требишњице, реке понорнице, која протиче кроз град. Том приликом,  посетили смо Музеј Херцеговне Требиње, у коме је изложен велики број експоната који сведоче о утицају различитих култура и цивилизација, од праисторије до савременог доба.

Требиње је чувено и по Старом граду познатом као Кастел и настао је почетком XVIII века. Ово место значајно је за развој града јер се око њега у турско време почело формирати мање трговачко насеље .Над улазном капијом налазио се покретни мост који је водио преко канала у који је доведена вода из Требишњице. Архитектонски стил у средишњем делу града указује нам на укрштање оријенталних и медитеранских утицаја.Ово је једна од важнијих туристичких атракција, заједно са Џамијом која се налази унутар Старог града.

У  повратку смо поново обишли Тјентиште и Вишеград, а све што смо видели и доживели забележено је на фотографијама које ће нас подсећати на ово путовање.

Теодора Томовић

Кристина Танасковић

  III4